Oamenii de știință au descoperit de ce meteoriții supraviețuiesc când se prăbușesc pe suprafața Pământului ca meteoriți, în ciuda încălzirii brutale prin care trec.

Majoritatea meteoriților cad de pe roci și au mărimea unui grapefruit”, a spus Peter Jenniskens de la Institutul SETI și Centrul de Cercetare Nasa Ames, potrivit The Independent.

„Rocile sunt atât de mari încât nu se învârt suficient de repede pentru a răspândi căldura în timpul scurtei faze de meteori, iar acum avem dovezi că partea din spate supraviețuiește până pe pământ”, a mai spus specialistul.

Cercetătorii au dezvăluit acest lucru cu ajutorul lui 2008 TC3, un asteroid de șase metri care a fost detectat în 2008 și pe care oamenii de știință l-au urmărit timp de peste 20 de ore înainte să lovească atmosfera Pământului, creând un meteor strălucitor care s-a dezintegrat deasupra deșertului nubian din Sudan. Acest lucru a generat o ploaie de meteoriți.

„Într-o serie de campanii de căutare dedicate, studenții noștri au recuperat peste 600 de meteoriți, unii mari cât un pumn, dar majoritatea nu mai mari decât o poza în miniatură. Pentru fiecare meteorit, am înregistrat locația găsirii”, spune profesorul Muawia Shaddad de la Universitatea din Khartoum.

Cercetătorii au fost surprinși să descopere că meteoriții mai mari de mărimea unui pumn erau răspândiți mai mult decât meteoriții mai mici. Modelele 2008 TC3 au arătat cum asteroidul se topește și se descompune, sugerând că asteroidul a lovit practic un vid în atmosferă. Primele fragmente s-au îndepărtat de pe partea laterală a asteroidului și au căzut cu o viteză relativ mică.

Când cei mai mici meteoriți cad pe Pământ, frecarea din atmosferă i-a împiedicat să ajungă la suprafață, în timp ce asteroizii mai mari au supraviețuit călătoriei.

„Asteroidul s-a topit din ce în ce mai mult în față, până când partea din spate și partea inferioară a asteroidului au ajuns la un punct în care s-au prăbușit brusc și s-au rupt în multe bucăți. Spatele de jos a supraviețuit atâta timp cât a fost din cauza formei asteroidului”, a spus Robertson.

Diferitele tipuri de meteoriți au fost răspândite aleatoriu pe sol, dar oamenii de știință arată că razele cosmice din spațiu pot crea o activitate la nivel scăzut, în special pe suprafața unui meteorit.

„Din acea radioactivitate, descoperim adesea că meteoriții au ieșit la suprafață din spatele asteroidului”, a mai spus acesta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri