Economia ucraineană s-ar putea contracta cu 35%-40% până la finalul anului, a avertizat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022, notează Agerpres.ro.

Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta negativ și economia României, se arată într-un raport publicat de Comisia Europeană.

Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate în urma legăturile comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia. Cu toate acestea, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar.

"Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ. România produse cea mai mare parte a gazelor pe plan intern dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite. Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze", se arată în raport.

România va beneficia de pe urma flexibilităţilor excepţionale furnizate de Politica de coeziune pentru refugiaţii din Europa şi de pe urma prefinanţării suplimentare de la mecanismul (REACT-EU) pentru a rezolva urgent necesităţile de primire şi integrare a celor care pleacă din Ucraina în urma invaziei Rusiei, se arată în raport.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri