Șase luni de război ruso-ucrainean au schimbat complet dinamica relațiilor internaționale, dar mai ales pe cele din Europa, continent la granițele căruia se desfășoară cel mai periculos conflict de la al Doilea Război Mondial până în acest moment.

Într-o analiză Euronews, jurnaliștii publicației arată cum a afectat acest conflict țările europene, de la cele mai apropiate de flancul estic și până la cele mai îndepărtate, după cum urmează.

Austria

Prima țară analizată este una vestită prin neutralitatea sa, din acest punct de vedere neavând egal între țările europene decât Elveția, o țară care a făcut istorie, de asemenea, prin acest statut.

Jurnaliștii Euronews insistă de altfel asupra acestui lucru, arătând că non-apartenența la NATO și neutralitatea sunt aspecte adânc înrădăcinate în mentalul colectiv al austriecilor.

În acest sens, ei citează un sondaj de opinie conform căruia ideea ca statutul neutru să nu fie pus la îndoială este una care are un suport larg în rândul opiniei publice.

Belgia

Situația din Belgia este comentată în special din perspectiva amânării deciziei de închidere a centralelor nucleare din cauza temerii că războiul din Ucraina ar putea cauza o criză a energiei.

Sursa citată arată că Belgia are 7 reactoare nucleare care ar fi trebuit închise, teoretic, până în anul 2025, dar acest lucru nu se va mai întâmpla din motivele amintite.

Mai mult, oficialii belgieni au "împins" termenul-limită pentru închiderea acestora cu 10 ani, respectiv în anul 2035.

Bulgaria

Arhitectura complexă a situației politice din Bulgaria, o țară ce are o relație istorică cu Rusia, este descrisă în amănunțime, începând cu decizia guvernului Petkov de a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei și până la momentul când Gazprom a oprit tranzitul de gaze către această țară.

Un alt moment important va fi cel al alegerilor anticipate care urmează la începutul lunii octombrie și care vor defini, cel mai probabil, politica acestei țări în perioada care va urma.

Cehia

Această țară este descrisă ca find un aliat-cheie și susținător major al Kievului, în condițiile în care peste 400.000 de refugiați ucraineni s-au stabilit în această țară.

Această cifră este cu atât mai relevantă, arată jurnaliștii Euronews, cu cât reprezintă 4% din totalul populației cehe.

Analiza acestei țări nu are cum să nu se oprească, bineînțeles, și asupra resentimentelor profunde ale cehilor cu privire la momentul 21 august 1968, când tancurile sovietice au invadat Cehia.

Acesta este, de altfel, motivul principal, arată sursa citată, pentru care Cehia a devenit unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei din Europa.

Danemarca

Invadarea Ucrainei de către Rusia a zguduit de asemenea din temelii sistemul politic din Danemarca.

Astfel, arată jurnaliștii Euronews, deși această țară este una dintre fondatoarele organizației NATO, abia din iarna acestui an, când a început războiul lui Vladimir Putin în Ucraina, a decis să își alinieze politica de apărare cu cea a Bruxelles-ului.

Această dezicie nu a venit însă oricum, ci ca urmare a unui referendum în care aproape 70% din populație a decis că apropierea de politicile de la Bruxelles este o idee bună.

Estonia

Euronews notează că această țară baltică, aflată în prima linie a flancului estic, este o opozantă vehementă a deciziilor luate de Vladimir Putin.

Pentru a ne face o idee ce înseamnă acest lucru, jurnaliștii amintesc faptul că sprijinul militar oferit de Estonia Ucrainei reprezintă o treime din bugetul anual al țării pentru apărare.

Franța

Una dintre cele mai importante economii europene, Franța este amintită strict în contextul în care dependența sa de gaz rusesc este una dintre cele mai reduse, de aproximativ 17%.

Merită însă reamintită, deși jurnaliștii Euronews nu fac acest lucru, reacția puternică a Franței în fața agresiunii ruse prin decizia de a trimite militari în România.

Finlanda și Suedia

Cele două țări nordice sunt prezentate împreună în virtutea deciziei acestora de a se alătura NATO, publicația amintită arătând faptul că acest lucru a fost posibil în ciuda unei neutralități istorice a politicienilor aflați în acest moment la guvernare, spre exemplu, în Suedia.

De asemenea, în ce privește Finlanda, este amintit faptul că aderarea la NATO a fost posibilă în ciuda faptului că sprijinul popular pentru o astfel de mișcare s-a menținut la cote scăzute (sub 30%) vreme de zeci de ani.

Germania

Celei mai importante economii europene i se acordă o atenție importantă, în special din perspectiva dependenței sale binecunoscute de gazul rusesc.

Jurnaliștii Euronews înfățișează, în acest sens, spectrul unei ierni ce va pune multe probleme Germaniei, arătând, de asemenea, că o parte a publicului german promovează deja de acum în social media perspectiva unor mișcări de stradă.

Ungaria

Cu o apropiere fățișă de Rusia, pe care nici măcar nu o încearcă să o ascundă, Ungaria este prezentată ca o țară care a abordat o politică de "neutralitate strictă" față de Rusia.

De asemenea, este amintită încercarea oficialilor de la Budapesta de a nu permite tranzitul armelor occidentale pe teritoriul țării, deși, arată jurnaliștii pubicației citate, aceștia au încercat totodată să creeze premisele unui armistițiu.

Italia

Deși inițial o suporteră a sprijinului internațional acordat Ucrainei, Italia este prezentată în contextul căderii cabinetului condus de Mario Draghi și, bineînțeles, al viitoarelor alegeri ce vor avea loc la sfârșitul lui septembrie, unde lidera extremei drepte, Giorgia Meloni, pare să aibă cele mai multe șanse pentru a forma o majoritate.

Lituania

De asemenea o țară situată în prima linie a flancului estic, națiunea baltică este prezentată ca una dintre puținele care au încercat mereu să atragă atenția asupra pericolului rusesc.

Ca parte a marelui suport public lituanian pentru cauza ucraineană, sunt reamintite de asemenea eforturile oamenilor obișnuiți de a strânge fonduri pentru a cumpăra drone Bayraktar pentru ucraineni.

Polonia

Efortul polonez de a primi și sprijini refugiații ucraineni nu trece neobservat de jurnaliștii Euronews, aceștia arătând faptul că o mare parte dintre aceștia s-au stabilit deja în orașele și satele poloneze, începând, practic, o nouă viață.

Cu toate acestea, este amintită reacția unei minorități din această țară aflată, de asemenea, în prima linie a flancului estic, cu privire la faptul că autoritățile ar face mai puțin pentru propria populație decât pentru refugiați.

România

Țara noastră este de asemenea prezentată ca una care a făcut multe pentru a ajuta refugiații ucraineni, fiind amintită totodată și întărirea militară de care a beneficiat România prin suplimentarea efectivelor NATO.

Slovacia

Sursa amintită notează problemele pe care le are această țară cu dezinformarea rusească, aratând, în același timp, contribuția militară pe care a avut-o la cauza ucraineană, din aceasta urmând să facă parte vestitele avioane MIG 29 pe care Slovacia ar urma să le dea Ucrainei în această toamnă.

Slovenia

Printre eforturile cele mai importante făcute inițial, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, este amintit cel al Slovaciei, prim ministrul acestei țări fiind printre primii lideri europeni care au vizitat Kievul.

Spania

În fine, jurnaliștii Euronews arată de asemenea problemele apărute în coaliția de guvernare din Spania ca urmare a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, arătând că de la acel moment și până acum, la 6 luni de la începerea conflictului, aceste probleme nu au fost rezolvate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri