Autorităţile din Turcia au anunţat majorarea preţului electricităţii şi al gazelor naturale cu aproximativ 50% pentru utilizatorii industriali, şi cu aproximativ 20% pentru gospodării, din cauza creşterii globale a preţurilor energiei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În urma majorărilor, rata inflaţiei, care în iulie a ajuns la aproape 80%, ar urma să crească cu 0,8 puncte procentuale, conform calculelor Reuters. Şi preţurile mai ridicate din industrie vor duce indirect la o inflaţie mai ridicată, deoarece producătorii vor transfera costurile asupra consumatorilor.

Autoritatea de reglementare a energiei din Turcia (EPDK) a informat joi că au fost majorate preţurile la electricitate pentru gospodării cu 20%, cele pentru sectorul public şi pentru servicii cu 30%, iar cele pentru industrie cu 50%.

Firma turcă de stat Botas a precizat că preţul gazelor naturale pentru producţia de electricitate va creşte cu 49,5%. De asemenea, compania a anunţat că va majora preţul gazelor naturale pentru gospodării cu 20,4%, cele clienţii industriali mici şi mijlocii cu 47,6% iar cele pentru utilizatorii mari din industrie cu 50,8%.

Ambele instituţii au citat conflictul din Ucraina şi evoluţiile globale, inclusiv pandemia, ca motive pentru majorarea preţurilor.

Statul încă subvenţionează peste 80% preţul gazelor naturale pentru gospodării, a dat asigurări BOTAS.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri