Liberalizarea pretului gazelor naturale, decizie care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie 2014, ar putea avea efecte catastrofale pentru industria romaneasca, cel putin asa reiese din declaratiile marilor industriasi si antreprenori romani, care au resimitit din plin evolutia preturilor pentru gaze din ultimii ani.

Chiar daca discutiile pentru o stabilizare a nivelului preturilor si evitarea unei alinieri la preturile Uniunii Europene pe acest segment se deruleaza intre industriasi si autoritati de peste un an de zile, posibilitatea ca aceasta decizie sa se adopte si sa devina aplicabila de la 1 aprilie ar putea da peste cap economia, apreciaza specialistii in domeniu.
Potrivit unui studiu al companiei de consultanta Deloitte, Romania este pe cale sa piarda 6,3 miliarde de euro contributie la Produsul Intern Brut si 525.000 de locuri de munca, in cazul in care autoritatile nu vor renunta la liberalizarea accelerata a pietelor gazelor naturale pentru consumatorii industriali
Procesul de liberalizare a gazelor, care ar urma sa aiba loc de la 1 aprilie, va face ca pretul gazelor naturale indigene sa creasca pana la aceasta data cu 24%, in conditiile in care cresterea fata de nivelul Decembrie 2012 sa fie de 143%, se mai arata in studiul Deloitte.

Ioan Niculae: 1 aprilie, ziua cand toata industria se va inchide complet

Tema legata de marirea pretului gazelor naturale a aprins cel mai mult industriasii, care sustin la unisor ca o astfel de decizie nu va face altceva decat sa aduca pierderi uriase Romaniei si scaderi si disponibilizari in masa, rezultate in urma carora s-ar putea declansa o noua criza economica.

“Data de 1 aprilie 2014 va coincide cu Martea Neagra din Aprilie, ziua cand toata industria se va inchide complet. O astfel de decizie nu va face altceva decat sa omoare industria producatoare din divese domenii (...) Vom fi nevoiti sa tragem obloanele. O crestere de 24% a pretului gazelor de pe o zi pe alta (31 martie 2014 – 1 aprilie 2014) va forta multi jucatori din industrie sa isi reorienteze business-urile si sa isi recalculeze optiunile. (...) Eu nu vreau sa inchid nicio fabrica, desi am fost fortat sa opresc activitatea in 3 din cele 5 combinate chimice pe care le detin. Marirea pretului la gazele naturale va face ca investitiile de pana acum sa fie inutile. Dupa sapte ani de investitii, Guvernul ne taie orice urma de speranta”, a declarat pe un ton revoltat Ioan Niculae (foto stanga), presedintele InterAgro si unul dintre cei mai mari si influenti oameni de afaceri din Romania.

La randul sau, Ionel Bors (foto stanga), directorul general ArcelorMittal si reprezentantul unui sector industrial care ofera peste 20.000 de locuri de munca, sustine ca suntem in stadiul in care am ajuns intre a fi sau nu fi.
“Trebuie sa evitam aceasta catastrofa si tragem un semnal de alarma pentru a incerca sa rezolvam aceasta problema pana la 1 aprilie. Ne aflam intr-un punct de cotitura, un moment care ar putea declansa o noua recesiune, o noua criza economica. Romania a avut o industrie extrem de competitiva, dar ultimii ani, mai precis din 2009 pana in prezent, segmentul otelului a suferit pierderi pe banda rulanta, o cauza fiind si aceea a cresterii pretului la gazele naturale. (...) Platforma din Galati arde cash, iar valoarea pierderilor, a impactului in costurile de productie ale otelului se ridica la 40 de milioane de euro. Dupa investitii de 200 de milioane de euro, pierderile ArcelorMittal se ridica la peste 700 de milioane de euro. Masura scumpirii si liberalizarii pretului gazelor naturale nu se va reflecta doar in productia din acest an, ci va fi regasit si in pretul de cost. Va fi un impact imediat in piata”, a completat Ionel Bors.
El apreciaza ca Romania se afla la marginea Europei, iar competitorii nostri sunt cei aflati la Est de noi.
“Statele din Est beneficiaza de un pret cu 40% mai mic decat cel curent pentru Romania”, a mai spus seful ArcelorMittal.
Un alt sector afectat este si cel al producatorilor de materiale pentru constructii, industria prelucratoare de sticla fiind vizibil afectata de aceasta masura care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie.
“Industria sticlei din Romania are circa 5.000 de angajati, iar gazul natural reprezinta circa 40% din costurile pentru acest sector industrial. Liberalizarea preturilor gazelor naturale nu va face altceva decat sa se ajuga la scaderi pe linie in sector. O parte a activitatii noastre este reprezentata de catre export, pe piete precum Moldova, Ucraina, chiar si Turcia, iar acolo pretul cerut pentru gaze nu este atat de ridicat ca in Romania”, a subliniat la randul sau Jerome Lionet (foto stanga), directorul general Saint Gobain Glass Romania.
Din datele EuroStat, industria a reprezentat in Romania circa 32% din PIB, in conditiile in care media europeana era de circa 19%.
Procesul de liberalizare a gazelor, care ar urma sa aiba loc de la 1 aprilie, va face ca pretul gazelor naturale indigene sa creasca pana la aceasta data cu 24%, in conditiile in care cresterea fata de nivelul Decembrie 2012 sa fie de 143%, se mai arata in studiul Deloitte.
“Acest fapt va conduce la o majorare cu 72% a pretului final in sectorul industrial, daca nu chiar mai mare de atat”, sustin oficialii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), asociatie infiintata pe 20 martie 1992, avand in prezent in componenta principalii agenti economici care ajuta la formarea PIB al Romaniei.
Studiul Deloitte mai sustine si stabilirea unui mecanism care plafoneaza pretul maxim pentru consumatorii din sectorul industrial.
“Este necesara stabilirea unui mecanism care sa asigure o proportie minima de gaze din productia interna in cosurile pentru toti clientii, ca urmare a pretului mai mic la gazele indigene decat la cele din import. Pretul ar trebui stabilit in baza costurilor, reflectand costurile reale ale productiei. Aceste mecanisme ar trebui sa nu aiba caracter distriminatoriu si trebuie sa nu reprezinte o constrangere a competitivitatii pentru niciun subsector industrial consumator de gaze naturale”, mai arata Deloitte.

Totodata, din datele Deloitte, reiese faptul ca Romania este tara in care pretul cerut pentru livrarea de gaze naturale in industrie este mai mare decat la populatie.
Liberalizarea pretului la gazele naturale nu va afecta doar sectorul industrial, cu cresteri de pana la 143%, utilizatorii individuali urmand sa fie nevoiti sa plateasca cu pana la 44% mai mult pana in luna octombrie a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri