Situația politică și economică din Europa continuă să îngrijoreze mulți analiști internaționali, mai ales pe măsură ce sezonul rece se apropie, lucru confirmat și de jurnalista Patricia Cohen, corespondent New York Times în Londra pe probleme economice. Aceasta va fi prezentă în România în perioada 29 septembrie-2 octombrie în cadrul UNFINISHED, un festival multidisciplinar care va reuni peste 40 de artiști, arhitecți, mari gânditori, antreprenori, filosofi, biologi și matematicieni din toate colțurile lumii.

"Cred că trăim vremuri extraordinare și vedem o serie de evenimente ieșite din comun care s-au succedat și continuă să o facă: mai întâi pandemia, apoi războiul din Ucraina, urmate de una dintre cele mai mari crize ale refugiaților de la cel de Al Doilea Război Mondial, iar acum un șoc pe piața energiei cu care lumea nu s-a mai confruntat din 1970", a declarat Patricia Cohen pentru wall-street.ro.

Jurnalista a insistat de altfel asupra faptului că lumea abia începuse să-și revină în urma pandemiei, când a urmat invazia din Ucraina, moment în care prețurile la gaze au explodat.

Aceasta a afirmat de asemenea că întreaga planetă se confruntă cu o serie de șocuri, dar și cu un dezechilibru puternic al cererii și al ofertei.

Cât despre situația complicată din Europa, jurnalista a arătat că sunt câteva variabile în ceea ce privește cât de gravă va fi situația în în această iarnă, prima referindu-se, desigur, la cât de rea va fi vremea.

Un alt aspect important, însă, a adăugat Patricia Cohen, are la bază previziunile economiștilor conform cărora economiile lumii încetinesc, nu doar în Europa, ci chiar și în China, prin urmare e tot mai greu ca analiștii să își dea seama cum ar putea fi iarna care vine altfel decât dificilă.

Criza energiei înseamnă, de fapt, o confruntare între două stiluri de viață, a arătat de asemenea aceasta, fiind mult mai mulți bani care pleacă în acest moment din fiecare țară pentru a se plăti consumul de energie decât anul trecut, spre exemplu.

Prin urmare, a opinat jurnalista, celor mai vulnerabili le va fi cel mai greu, pentru că ei cheltuiesc cel mai mult raportat la veniturile lor pentru produsele esențiale, cum ar fi mâncarea sau combustibilul.

Totodată, crede Patricia Cohen, există un grad imens de dezinformare în toate domeniile, inclusiv al economiei, iar acesta se amplifică și se răspândește mult mai repede decât în orice altă perioadă anterioară.

Întotdeauna am trăit cu propagandă și dezinformare, dar asta pentru că de multe ori comunicarea oficială era foarte slabă.

Patricia Cohen, reporter New York Times

Corespondenta New York Times a mai explicat de asemenea că propaganda economică nu poate fi separată de cea politică, socială sau culturală, pentru că acestea sunt interdependente.

Aceasta a dat drept exemplu în acest sens situația din Statele Unite, unde un discurs des întâlnit este acela conform căruia multe locuri de muncă sunt pierdute din cauza imigrației, dar, crede jurnalista, multe studii arată exact opusul, anume faptul că imigranții ajută de fapt la creșterea economiei, aceasta arătând că același lucru s-a întâmplat și în Germania după 2015.

Prin urmare, a concluzionat Patricia Cohen, datele economice servesc de multe ori unui scop politic.

Jurnalista s-a referit de asemenea și la sancțiunile impuse Rusiei, arătând că deși a existat multă tensiune între membrii Uniunii Europene pe acest subiect, s-a făcut, totuși, în opinia sa, dovada unei unități remarcabile, adăugând aici și exemplele României și al Poloniei.

Cu toate acestea, a arătat corespondenta New York Times, direcția politică în blocul european este cu siguranță îngrijorătoare, ea referindu-se în acest sens la ascensiunea multor formațiuni de extremă dreaptă în diverse țări, cum ar fi exemplul partdului Fratelli D'Italia al Georgiei Meloni.

Nu în ultimul rând, Patricia Cohen a comentat în perspectivă și contraofensiva reușită a Ucrainei, arătând că cel mai mare ajutor pentru aceast țară au fost și rămân armele și, din acest punct de vedere, Statele Unite au condus inițiativa, în vreme ce alte țări au fost mult mai lente.

Sursa foto: Fred R. Conrad

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri