Pe măsură ce contraofensiva ucraineană a împins forțele ruse afară din Harkov, iar acum le provoacă direct pe cele aflate în Lugansk, locuitorii provinciei Belgorod, care se învecinează cu ambele oblasturi menționate, se tem că războiul va ajunge la ei.

Îngrijorările rezidenților din Belgorod sunt cu atât mai îndreptățite cu cât unii dintre soldații ruși fugiți din Harkov pot fi văzuți pe străzile din oraș, transmite Guardian.

Mai mult, liniștea considerată până nu demult ca fiind ceva firesc, este tot mai des întreruptă de zgomotele exploziilor, în vreme ce la graniță soldații ruși și cei ucraineni se pot privi ochi în ochi.

Soldații ruși, fără echipamente și implicați în scandaluri

Întrebați ce vor face în continuare, majoritatea soldaților ruși răspund de altfel că nu au nici cea mai vagă idee, în mijlocul lor părând că domnește debandada.

"Ce putem spune? Un ordin este un ordin. N-am avut nicio șansă" a explicat unul dintre aceștia cu privire la ordinul de retragere primit de la superiori, conform aceleiași surse.

Starea de degradare a armatei ruse este de altfel evidentă printre localnici, unul dintre aceștia explicând că a văut soldați ruși cumpărându-și haine de camuflaj, moment în care s-a întrebat, uimit, de ce nu le aveau deja în dotare.

De asemenea, din oraș nu lipsesc mai nou nici conflictele spontane, o sursă locală declarând că soldații ruși au fost implicați în acestea, unii refuzând să-și plătească consumația, iar, într-un caz specific, un militar rus scoțând chiar pistolul la un paznic.

Războiul ar putea să nu vină, dar oamenii se pregătesc

În acest timp, alți rezidenți din Belgorod construiesc sau au construit deja adăposturi și buncăre pentru orice eventualitate, deși majoritatea nu cred că războiul ar putea ajunge la ei cu adevărat.

"Simți războiul aici într-un mod în care nu se simte în alte orașe", a declarat de asemenea un avocat din Belgorod pentru aceeași sursă, acesta fiind implicat, de altfel, în strângerea de fonduri pentru echipamentele lipsă ale armatei ruse.

Tot acesta recunoaște, de altfel, că unele greșeli au fost făcute de cei din conducerea rusă, adăugând faptul că înfrângerea militarilor Moscovei se datorează, cel mai probabil, suportului occidental.

În acest timp, însă, în Belgorod semnele conflictului în desfășurare pot fi văzute chiar și în ce privește activitatea administrativă, în câteva școli și mall-uri fiind organizate chiar proceduri de evacuare pentru cazul în care orașul ar fi bombardat.

Sursa foto: Shutterstock / Valentin Ivantsov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri