Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea condamna războiul din Ucraina prin recunoaşterea meritelor unor oponenţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, ale voluntarilor care au ajutat civili sau ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care este considerat unul dintre favoriţi.

Ziarul Kiev Independent şi Zelenski sunt în prezent cotaţi ca favoriţi pentru a deveni laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace pe 7 octombrie, potrivit caselor de pariuri, alăturându-se unor nume ca Nelson Mandela, Jimmy Carter, Mihail Gorbaciov şi Andrei Saharov.

"Ar putea fi un premiu pentru actori din interiorul Ucrainei - stabilirea faptelor, asistenţă umanitară", a explicat pentru Henrik Urdal, director al Institutului de Cercetare pentru Pace de la Oslo.

"Ar putea fi şi un premiu pentru personalităţile din opoziţie din ţările vecine", a adăugat acesta, menţionându-i pe Svetlana Tihanovskaia din Belarus şi rusul Aleksei Navalnîi, în prezent în închisoare. "Amândoi au criticat acţiunile Rusiei din Ucraina şi ambii au fost puternici susţinători ai democraţiei şi nonviolenţei în ţările lor".

Mii de oameni pot propune nume, inclusiv foşti laureaţi, membri de parlamente şi profesori universitari de istorie sau drept. Nominalizările sunt secrete timp de 50 de ani, dar cei care nominalizează pot opta să-şi dezvăluie alegerile.

Citește și: Profesor Harvard, despre Zelenski: Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva

Anul trecut, jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, care au înfruntat mânia autorităţilor din Filipine şi Rusia pentru a dezvălui corupţia şi abuzurile conducerii, au câştigat amândoi premiul pentru pace, în semn de susţinere a libertăţii de exprimare, aflată în pericol în întreaga lume, aminteşte Reuters.

La Kiev, un consilier al lui Zelenski a declarat că un premiu pentru preşedinte ar recunoaşte că acesta "şi-a asumat întreaga responsabilitate în cel mai periculos moment". Ar fi şi un premiu pentru "poporul ucrainean, care plăteşte astăzi cel mai mare preţ pentru dreptul de a trăi fără război", a spus Mihailo Podoliak.

Totuşi, Henrik Urdal a atenţionat că organismul de premiere va fi "precaut" în ce priveşte recompensarea conducătorului unui stat implicat într-un război, chiar dacă nu Ucraina a instigat acest război, având în vedere că o parte într-un conflict armat "este întotdeauna implicată în activităţi care sunt problematice".

Greta Thunberg are și ea mari șanse la premiul Nobel pentru Pace

O altă variantă ar fi aceea ca premiul să recompenseze o militantă pentru mediu ca Greta Thunberg. Organizaţia Nobel ar putea dori să pună în lumina reflectoarelor "cealaltă ameninţare existenţială" pentru lume, schimbările climatice, a apreciat Dan Smith, directorul Institutului internaţional de cercetări pentru pace din Stockholm.

Thunberg, cercetătorul şi jurnalistul britanic David Attenborough, ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, şi gruparea Fridays for Future sunt toţi nominalizaţi la premiul pentru pace din acest an, potrivit unui sondaj Reuters.

Între alţi potenţiali laureaţi se numără organizaţii internaţionale ca agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Fondul ONU pentru copii, UNICEF, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Sursa foto: https://www.president.gov.ua/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri