Şeful statului rus, Vladimir Putin, mai are încă mijloace de "escaladare", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut în faţa liderilor G7, cărora le-a cerut să ajute Ucraina să-şi creeze un scut antiaerian pentru a opri atacurile ruseşti intense cu rachete, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Liderul rus, care se află la finalul domniei sale, mai are încă mijloace de escaladare", a declarat Zelenski în cadrul unei regiuni de urgenţă, ce se desfăşoară în format de videoconferinţă, a liderilor din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7- SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada), potrivit textului în limba engleză al discursului său, difuzat de preşedinţia ucraineană.

"Vă cer să consolidaţi efortul general pentru a ajuta financiar la crearea unui scut antiaerian pentru Ucraina", a afirmat el, apreciind că "milioane de persoane vor fi recunoscătoare G7 pentru o astfel de asistenţă".

Preşedintele ucrainean a acuzat de asemenea Moscova că doreşte să atragă Belarus în conflict, şi a cerut "o misiune de observatori internaţionali care să staţioneze la frontiera între Ucraina şi Belarus pentru a supraveghea situaţia de securitate de acolo".

"Rusia încearcă să atragă direct Belarus în acest război", a denunţat el.

Minskul a anunţat luni crearea unei forţe militare comune cu aliatul său rus şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui atac împotriva Belarus, ceea ce a suscitat temeri privind intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

"Ucraina nu a plănuit şi nu planifică acţiuni militare împotriva Belarus", a reiterat marţi Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a lansat un nou apel către aliaţii săi occidentali de a înăspri sancţiunile împotriva Moscovei şi de a ajuta militar Ucraina, după două zile de bombardamente masive din partea armatei ruse.

Zelenski a declarat că au fost "peste 100 de tiruri cu rachete în mai puţin de două zile împotriva civililor şi a infrastructurilor civile".

"Rusia vrea să provoace haos în Ucraina şi în întreaga lume democratică şi utilizează deci totul: de la lovituri cu rachete, până la confiscarea unei centrale nucleare, ameninţări cu o catastrofă nucleară, sabotaj împotriva infrastructurilor în Europa şi o tentativă deliberată de distrugere a instalaţiilor energetice ucrainene", a denunţat el.

Moscova declară, la rândul său, că a lovit infrastructuri energetice ucrainene în mai multe regiuni, ca represalii pentru avarierea parţială sâmbătă a podului peste Kerci, care leagă Crimeea (anexată de Rusia în 2014), aceste atacuri intervenind după mai multe eşecuri militare ruseşti pe câmpul de luptă.

În fine, Volodimir Zelenski a reiterat în faţa liderilor G7 că nu doreşte să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin: "Nu poate să existe niciun dialog cu acest conducător rus care nu are niciun viitor", a subliniat el.

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri