Capitala Norvegiei vrea să devină prima capitală din lume care deține o flotă de transport public propulsată complet de motoare electrice, iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de anul viitor, relatează Euronews.com.

Mai mult, până la finele acestei decade, municipalitatea are în plan să devină primul oraș din lume cu emisii poluate zero.

Autoritățile locale au în plan să înlocuiască întreaga flotă de autobuze care au motoare pe motorină, cu 450 de autobuze cu motoare electrice. Investiția este estimată la doar 48 de milioane de euro și va genera pentru bugetul orașului economii semnificative pe termen lung.

„Întreținerea lor este mai ieftină, iar operarea autobuzelor electrice este și ea mai ieftină. Per total, este o situație care va aduce câștig pentru toate părțile”, a declarat Sirin Stav, viceprimarul din Oslo, care este și responsabil cu mediul și transportul.

Mai mult, și prețul de achiziție începe să scadă și să fie competitiv cu prețul achiziției de autobuze cu motoare pe motorină. La ultima licitație a orașului, autobuzele electronice au fost cu 5% mai ieftine decât echivalentele diesel.

Scopul proiectului este reducerea emisiilor, reducerea zgomotului și îmbunătățirea calității aerului în oraș. Obiectivul final este acela ca până în 2030, Oslo să devină un oraș fără emisii polunate.

Oslo deschide calea pentru transportul durabil

Oslo, un oraș de 700.000 de locuitori, a electrificat deja majoritatea flotei de feriboturi care circulă pe fiordul pe malul căruia se întinde orașul. De asemenea, are o rețea extinsă linii de tramvaie și piste pentru biciclete.

Programul de e-bus al orașului vine pe fondul unui impuls global din partea marilor orașe din întreaga lume de a încerca să-și reducă poluarea aerului.

În timp ce guvernele și activiștii se pregătesc pentru summitul COP27 al ONU privind schimbările climatice, care va avea loc luna viitoare în Egipt, viceprimarul orașului Olso, Sirin Stav în încurajează și alte orașe să urmeze exemplul capitalei norvegiene.

Ingvild Roerholt, consilier pe probleme de transport la grupul norvegian de mediu ZERO, spune că introducerea flotei de autobuze electrice marchează un pas important oraș.

„Cu toate acestea, este important ca Oslo să se asigure că există transparență în ceea ce privește cantitatea de emisii asociate cu producția acestor vehicule”, a mai spus ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri