Comedianţii ruşi Vovan şi Lexus au reuşit să-i facă din nou o farsă telefonică preşedintelui polonez Andrzej Duda, care în seara în care în Polonia a căzut o rachetă presupusă atunci a fi una rusească a fost contactat telefonic de un farsor ce a pretins că este preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează marţi Reuters şi AFP.

În dialogul de şapte minute şi jumătate postat pe internet de cei doi comedianţi ruşi preşedintele polonez este auzit vorbind în engleză cu interlocutorul său care încearcă să ia un accent franţuzesc.

Discuţia are loc în atmosfera tensionată după ce o rachetă căzuse peste o fermă pe teritoriul polonez, în apropierea graniţei cu Ucraina, ucigând două persoane. Suspiciunile se îndreptau în acel moment către Rusia, dar abia a doua zi oficialii polonezi şi cei ai NATO au stabilit că a fost de fapt o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o către ţinte aeriene ruseşti.

''Emmanuel, crede-mă, sunt extrem de atent'', îi spune Duda celui despre care credea că este omologul său francez. ''Nu îi acuz pe ruşi (...) Nu vreau război cu Rusia şi, crede-mă, sunt extrem de atent, extrem de atent'', a insistat preşedintele polonez. El a mai spus că Polonia nu intenţiona să invoce în acest caz articolul 5 din Tratatul NATO, conform Agerpres.ro.

''Preşedintele'' francez i-a cerut şi părerea despre speculaţiile Rusiei că Ucraina s-ar pregăti să folosească o aşa-numită bombă murdară. ''Mi-e frică mai mult de unele probleme cu centralele nucleare din Ucraina (...) Mă tem mai degrabă de o catastrofă nucleară'', a mărturisit Duda, care apoi a început să suspecteze că ceva nu este în regulă cu această convorbire.

Biroul de presă al lui Duda a făcut ulterior clarificări pe Twitter. ''După explozia rachetei în Przewodow, în timpul discuţiilor în desfăşurare cu şefi de stat şi de guvern, s-a conectat o persoană care a pretins că este preşedintele francez Emmanuel Macron''.

''În timpul convorbirii, preşedintele Andrzej Duda şi-a dat seama după modul neobişnuit în care interlocutorul poartă conversaţia că ar putea fi o farsă şi a pus capăt convorbirii'', se arată în acelaşi mesaj, care mai precizează că este în desfăşurare o investigaţie pentru a elucida cum au reuşit cei doi farsori ruşi să îi întindă, din nou, o capcană preşedintelui polonez.

Prima farsă de acest fel pe care i-au făcut-o cei doi comedianţi ruşi a fost în 2020, la scurt timp după realegerea sa ca preşedinte al Poloniei. Ei i-au telefonat atunci pretinzând că la capătul firului se află secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care îl sună pentru a-l felicita în urma succesului electoral.

În acea discuţie pretinsul secretar general al ONU a încercat să-l momească pe preşedintele polonez să facă declaraţii controversate. O întrebare a fost dacă Polonia revendică teritorii care i-au aparţinut în trecut şi acum fac parte din Ucraina, ceea ce Duda a negat categoric.

Duo-ul Vovan şi Lexus a mai întins astfel de capcane şi altor personalităţi, printre care s-au numărat prinţul Harry al Marii Britanii şi premierul britanic Boris Johnson pe vremea când acesta era ministru de externe.

Cei doi comedianţi ruşi, pe numele lor reale Vladimir Kuzneţov şi Alexei Stoliarov, susţin că sunt independenţi, dar criticii lor cred că obţin numerele de telefon ale diferiţilor oficiali străini cu ajutorul postului pro-guvernamental rus NTW, aşadar ar putea avea legături cu Kremlinul.

Sursa foto: MaciejGillert / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri