Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean sunt noii laureaţi ai Premiului Carol cel Mare (Charlemagne - Karlspreis), decernat în fiecare an de municipalitatea oraşului german Aachen personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor şi unităţii europene, relatează vineri agenţia EFE.

Premiul, instituit în anul 1950, implică o recunoaştere de facto a apartenenţei Ucrainei la proiectul european. Poporul ucrainean şi Zelenski reprezintă ''nu doar apărarea suveranităţii ca ţară a Ucrainei, ci şi a ansamblului Europei şi a valorilor sale'', afirmă comitetul care acordă premiul, conform Agerpres.ro.

Zelenski fusese propus pentru acest premiu încă de anul trecut, înaintea invaziei ruse, dar în final a fost atribuit atunci opoziţiei din Belarus.

Conform tradiţiei, Premiul Carol cel Mare (Charlemagne) este decernat în fiecare an în cadrul unei ceremonii organizate în luna mai la primăria din Aachen.

Printre personalităţile care au primit acest premiu de-a lungul timpului se numără fostul premier britanic Winston Churchill (1955), părinţii UE Jean Monnet (1953) şi Robert Schuman (1958), Papa Ioan Paul al II-lea (2004), fostul cancelar german Angela Merkel (2008), fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz (2015), Papa Francisc (2016), preşedintele francez Emmanuel Macron (2018), secretarul general al ONU Antonio Guterres (2019) şi preşedintele român Klaus Iohannis (2020).

Preşedintele Zelenski şi poporul ucrainean au mai primit anul acesta un premiu european, respectiv premiul Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire.

Sursa foto: president.gov.ua

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri