Alexandru Musteață, șeful SIS-ului din Republica Moldova, consideră, pe baza informațiilor pe care le deține, că țara sa ar putea să fie următoarea pe lista lui Putin, iar că un atac este iminent. Acesta a declarat, într-un interviu difuzat de TVR Moldova, că planurile Rusiei în acest sens țin de modul în care se desfășoară lucrurile pe fronturile din Ucraina, relatează Timpul.md.

Potrivit lui Musteață, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, susține șeful SIS.

De asemenea, el a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară. Cu toate acestea, în prezent, Rusia ar avea nevoie de mai multe întăriri pentru a putea deschide un nou front în zona Transnistreană, pentru a ataca Republica Moldova, consideră istoricul Armand Goșu, citat de Deutsche Welle.

Nu este, însă, un scenariu eliminat complet de către Președintele rus Vladimir Putin, în opinia Velinei Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria. Aceasta considera încă din toamnă că Rusia ia în calcul și acest scenariu.

Sursa foto: Jono Photography / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri