Canada a anunţat luni că va cumpăra 88 de avioane multirol invizibile F-35 Lightning II, fabricate de compania americană Lockheed Martin, un contract a cărui valoare este estimată la circa 19 miliarde de dolari canadieni (peste 14,2 miliarde de dolari americani), relatează agenţia EFE, transmite Agerpres.

Aparatele F-35, un avion de luptă de generaţia a cincea şi aflat în prezent în dotarea forţelor aeriene din SUA, Japonia, Norvegia şi Israel, vor înlocui flota de avioane F-18 deţinute în prezent de Canada. Producătorul acestora, Lockheed-Martin, a pus mâna recent pe un contract de peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea Armatei SUA.

În anunţul despre acest contract, titulara Ministerului canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat că primele aparate F-35 vor fi livrate Canadei în anul 2026, urmând ca până în 2034 să ajungă toate cele 88 de avioane contractate.

Costul contractului cuprinde avioanele în sine, la un preţ unitar de circa 85 de milioane de dolari americani, plus construcţia infrastructurii necesare la două baze aeriene.

Achiziţia acestor avioane reflectă o întoarcere de 180 de grade faţă de poziţia exprimată de premierul canadian Justin Trudeau, care iniţial, în anii 2015-2016, s-a manifestat împotrivă. El declarase atunci că avionul F-35 nu este necesar pentru Canada şi a acuzat preţul său prea ridicat, după ce precedentul guvern liberal canadian lansase procedura de achiziţie pentru F-35.

În prezent Germania, Australia, Belgia, Danemarca, Italia, Japonia şi Polonia au iniţiate demersuri pentru achiziţia unor avioane F-35.

Sursa foto: Mike Mareen / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri