Arheologii spun că au găsit o mumie poleită cu aur în interiorul unui sarcofag care nu fusese deschis de 4.300 de ani, scrie BBC.

Se crede că mumia, rămășițele unui bărbat pe nume Hekashepes, este unul dintre cele mai vechi și mai complete cadavre neregale găsite vreodată în Egipt. Descoperirea a avut loc la sud de Cairo, Saqqara, unde au fost găsite alte trei morminte.

Unul dintre mormite aparține unui ”paznic secret”. Cea mai mare dintre mumiile care au fost dezgropate la vechea necropolă aparține unui bărbat numit Khnumdjedef - un preot, inspector și supraveghetor al nobililor.

Un altul aparținea unui bărbat pe nume Meri, care era un înalt oficial al palatului, care avea titlul de ”paznic secret”, ce îi permitea să îndeplinească ritualuri religioase speciale.

Se crede că un judecător și scriitor pe nume Fetek a fost înmormântat în celălalt mormânt, unde a fost descoperită o colecție cu cele mai mari statui găsite vreodată în zonă.

Printre morminte au fost găsite și alte câteva obiecte, inclusiv ceramică. Arheologul Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt, a spus că toate descoperirile datează din jurul secolelor 25-22 î.Hr.

„Această descoperire este atât de importantă, deoarece leagă regii cu oamenii care trăiesc în jurul lor”, a spus Ali Abu Deshish, un alt arheolog implicat.

Saqqara a fost un loc de înmormântare activ de mai bine de 3.000 de ani și este desemnat un sit al Patrimoniului Mondial Unesco. Se află în ceea ce a fost capitala antică egipteană Memphis și găzduiește mai mult de o duzină de piramide - inclusiv Piramida în trepte, lângă locul unde a fost găsit puțul care conținea mumia.

Descoperirea de joi vine la doar o zi după ce experții din orașul egiptean Luxor, din sudul Egiptului, au declarat că au descoperit un oraș rezidențial complet din epoca romană, datând din secolele II și III d.Hr.

Arheologii au găsit clădiri rezidențiale, turnuri și ceea ce au numit „ateliere de metal” - care conțineau oale, unelte și monede romane.

Sursa foto: Shutterstock / Irina Kononova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri