”Adoptarea monedei euro nu va costa nimc pe nimeni. Creșterea prețurilor este doar un titlu bombastic. Trecerea de la o monedă la alta nu determină scumpiri. Spre exemplu, Croația a intrat în Schengen, ceea ce probabil va duce la un sezon turistic mult mai bun”, a declarat expertul financiar Levon Hampartsumyan.

Motivul explicației sale este noul record al ratei principale a dobânzii din Bulgaria. BNB a anunțat că de la 1 februarie este de 1,82%, oamenii dând vina pe intenția Bulgariei de a adopta moneda euro, notează Novinite.com.

„Tendința de a crește principalele rate ale dobânzilor este în întreaga lume. Bulgaria întârzie puțin cu asta, dar suntem conectați prin consiliul valutar. Prin creșterea ratelor dobânzilor, Banca Centrală vrea să ajute la suprimarea inflației”, a explicat bancherul.

Întrebat dacă acum este sau nu un moment bun pentru a contracta împrumuturi, acesta a precizat că depinde de mai mulți factori.

„Nu există un sfat universal dacă acum este momentul să iei împrumuturi. Dacă ești tânăr și ai un loc de muncă stabil, poți lua un credit. Dacă nu ești atât de sigur, mai bine aștepți”, a mai spus Hampartsumyan.

Vecinii de la sud de Dunăre se pregătesc să treacă la moneda unică europeană, mai exact, Bulgaria va adopta euro de la 1 ianuarie 2024. Conturile bancare bulgărești vor fi convertite din leva bulgărească (BGN) automat în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a subliniat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB).

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite și alte conturi din bănci vor fi convertite în euro gratuit.

După introducerea monedei euro, în primele 6 luni, băncile (împreună cu "Poșta bulgară" EAD) vor asigura în mod obligatoriu schimbul gratuit de bancnote și monede din leva în euro.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri