Vecinii de la sud de Dunăre se pregătesc să treacă la moneda unică europeană, mai exact, Bulgaria va adopta euro de la 1 ianuarie 2024. Conturile bancare bulgărești vor fi convertite din leva bulgărească (BGN) automat în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a subliniat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), scrie Novinite.

UPDATE 19 februarie 2023: Bulgaria renunţă la data ţintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro, a anunţat ministrul de Finanţe, Rossitsa Velkova, adăugând că ţara ar putea adera la zona euro în 2025, transmite Reuters. "Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia", le-a spus jurnaliştilor Velkova

ȘTIREA INIȚIALĂ

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite și alte conturi din bănci vor fi convertite în euro gratuit.

După introducerea monedei euro, în primele 6 luni, băncile (împreună cu "Poșta bulgară" EAD) vor asigura în mod obligatoriu schimbul gratuit de bancnote și monede din leva în euro.

După expirarea primelor 6 luni până la 1 an de la introducerea monedei euro, băncile vor fi obligate să continue să schimbe bancnote și monede din leva în euro, iar acum vor putea aplica o taxă pentru acest serviciu.

După 1 an de la introducerea monedei euro, serviciul de schimb de bancnote și monede din leva în euro, din nou cu posibilitatea de a aplica un comision pentru acest serviciu, va fi furnizat de bănci la discreția acestora.

BNB va continua să schimbe gratuit și pe termen nelimitat bancnote și monede din leva în euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri