UPDATE 23:43 - Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

UPDATE 21:20 - Cel puţin 5.434 de persoane şi-au pierdut viaţa în Turcia, după ce două cutremure puternice au zguduit luni partea de sud a ţării, conform unui nou bilanţ actualizat marţi de Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din această ţară (AFAD), relatează AFP, preluat de Agerpres.

UPDATE 20:20 - Cel puţin 4.544 de persoane au murit şi 26.721 au fost rănite în 10 provincii din Turcia, după ce două cutremure puternice au zguduit luni partea de sud a ţării, conform bilanţului actualizat în cursul zilei de marţi de Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din această ţară (AFAD).

UPDATE 16:37 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremurele care au lovit luni sudul şi sud-estul Turciei, relatează AFP, DPA şi Reuters. Erdogan a spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare şi că Turcia intenţionează să deschidă hotelurile din Antalya pentru a-i găzdui temporar pe cei afectaţi de cutremure.

UPDATE 14:19 - Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, informează AFP.

UPDATE 12:40 - Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara.

UPDATE 11:00 - Bilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară.

Autoritatea oficială de salvare din Turcia (AFAD) a anunţat la începutul zilei de marţi că bilanţul seismului puternic care a zguduit ţara a ajuns la 3.381 de decese.

Conform AFP, aceasta ridică la 4.890 numărul total al victimelor în Turcia şi Siria în urma acestei serii de cutremure, cele mai violente care au lovit regiunea în ultima aproape sută de ani.

Însă bilanţul ar putea creşte, deoarece numeroase persoane se află în continuare sub dărâmături. Echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor, pe fondul temperaturilor scăzute.

Sursa foto: Anadolu Agency / Facebook.com

Ajutorul internaţional urmează să ajungă marţi în Turcia şi în nordul Siriei. Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul.

În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare "în următoarele ore", în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie. ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat "să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul", dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.

În aceste zone controlate de rebeli, în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, au fost număraţi cel puţin 700 de morţi.

Bilanţul de o parte şi de cealaltă a frontierei a crescut permanent, iar dată fiind amploarea pagubelor numărul morţilor riscă să fie tot mai mare pe măsură ce se desfăşoară căutările.

Numai în Turcia autorităţile au numărat aproape 5.000 de clădiri prăbuşite. Iar scăderea radicală a temperaturilor produce un risc suplimentar de hipotermie în rândul răniţilor, blocaţi în ruine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la rândul său că se aşteaptă la ce e mai rău şi că se teme la "un bilanţ de opt ori mai mare decât cifrele iniţiale".

Cutremur în Turcia - știrea inițială

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6.

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO

Sursa foto: Shutterstock / hasanucarphotography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri