Un obiect neidentificat a fost doborât sâmbătă deasupra nordului Canadei, acesta fiind al trei obiect care zbura deasupra spațiului nord-american, în decurs de o săptămână. Vineri, un obiect neidentificat a fost doborât în spațiul aerian din Alaska de un F-22 american, iar weekendul trecut, un balon de supraveghere chinez a fost doborât de F-22 în largul coastei Carolinei de Sud. Ce se știe până acum despre aceste obiecte?

Nu există nicio indicație în acest moment că obiectele neidentificate ar avea vreo legătură cu balonul de supraveghere al Chinei, însă oficialii de securitate națională de pe tot continentul nord-american investighează în continuare cele întâmplate. Spațiul aerian a fost închis pentru scurt timp deasupra Montanei, înainte de a fi redeschis sâmbătă seara, după ce o anomalie văzută pe radar a necesitat survolarea unui avion care să vină imediat acolo să inspecteze obiectul, potrivit CNN.

Iată ce se știe până acum despre obiectele văzute pe cerul american:

Obiectul neidentificat care a fost doborât în spațiul aerian canadian a fost urmărit de vineri seară, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Brig. general Patrick Ryder.

Obiectul a fost detectat de North American Aerospace Defence Command (NORAD), iar două avioane de luptă F-22 de la Joint Base Elemendorf-Richardson, Alaska, au fost trimise pentru a monitoriza obiectul cu ajutorul Gărzii Naționale Aeriene din Alaska.

Obiectul pare a fi unul cilindric, mai mic decât balonul de supraveghere chinez care a fost doborât anterior, a declarat ministrul canadian al Apărării, Anita Anand.

„Monitorizarea a continuat astăzi, pe măsură ce obiectul a traversat spațiul aerian canadian, aeronavele canadiene CF-18 și CP-140 s-au alăturat formației pentru a evalua în continuare obiectul”, se arată în declarația lui Ryder.

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au aprobat sâmbătă doborârea, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Președintele Biden a autorizat avioanele de luptă americane desemnate NORAD să conducă operațiunea. Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian în strânsă coordonare cu autoritățile canadiene. Liderii au discutat despre importanța recuperării obiectului pentru a determina mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Obiectul a fost doborât cu o rachetă AIM-9X de la un F-22 american – aceeași rachetă și aeronavă care a doborât un obiect neidentificat vineri, și balonul de supraveghere chinezesc pe 4 februarie.

Obiectul zbura la o altitudine de aproximativ 12 m. Acesta intrase ilegal în spațiul aerian canadian și reprezenta o amenințare pentru siguranța zborurilor civile. Obiectul a fost doborât la aproximativ 100 de mile de granița dintre Canada și Statele Unite, peste teritoriul canadian din centrul Yukon”, a spus ea.

Oficialul a mai transmis că în timp ce autoritățile canadiene desfășoară operațiuni de recuperare, FBI va „conlucra îndeaproape cu Poliția Regală Montană a Canadei”.

Doborârea de sâmbătă a unui obiect neidentificat este al treilea astfel de incident într-o săptămână care se petrece în decursul unei săptămâni. Vineri, un obiect neidentificat a fost doborât de un F-22 american peste spațiul aerian din Alaska, după ce a fost monitorizat de SUA încă de joi seară.

Sursa foto: captură video YouTube/ NewsNation

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri