Tentativele lui Viktor Orban de a câștiga inima lui Vladimir Putin par să fi eșuat lamentabil.

Anunțul privind includerea Ungariei pe lista ”țărilor neprietenoase” a fost făcut chiar de ambasadorul rus la Budapesta, Evghenîi Stanislavov, într-un interviu acordat presei oficiale a Kremlinului. Motivul oficial este acela că guvernul maghiar s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei de către UE - deși nu a făcut-o chiar din inimă, un exemplu fiind modul în care s-a opus embargoului asupra petrolului.

Dar, a precizat diplomatul rus, canalele de dialog rămân deschise. Mai mult, Stanislavov a apreciat poziția ”pragmatică” a regimului Viktor Orban, care ”nu a cedat” presiunilor făcute de UE și NATO.

Care este motivul pentru care rușii sunt supărați pe Viktor Orban

Cu nici 3 zile înainte de aceste declarații, Parlamentul Ungariei, controlat de FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a votat pentru aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări.

Trebuie precizat că, oficial, Ungaria intrase automat de la începutul lunii pe lista țărilor neprietenoase, ca stat membru al Uniunii Europene. Printre sancțiunile impuse de Kremlin țărilor de pe această listă (care include și România) este aceea că obligațiile mari de plată ale cetățenilor și companiilor rusești vor fi achitate în ruble.

Vladimir Putin and Viktor Orbán (2016-02-17) 11

Pe de altă parte, regimul Orban a insistat chiar și după declanșarea invaziei din Ucraina asupra relației sale privilegiate cu Kremlinul – deși partea rusă a fost mult mai reținută. Guvernul de la Budapesta chiar a mințit că ar fi obținut un preț preferențial pentru gazele rusești. În realitate, maghiarii au plătit 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de prețurile de pe piaţa europeană, în pofida faptului că Moscova a promis că le va vinde Budapestei la o cincime din valoarea la care se tranzacţionează în Europa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri