Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc joi după-amiază la Paris, în special lângă un restaurant favorit al preşedintelui Emmanuel Macron şi pe care protestatarii l-au atacat, într-o nouă zi de proteste sindicale împotriva creşterii vârstei de pensionare, dar participarea mai redusă le dă liderului de la Elysee şi guvernului său speranţa că manifestaţiile încep să-şi piardă suflul, consemnează AFP şi DPA, preluat de Agerpres.

Restaurantul atacat, 'La Rotonde', este un loc simbol pentru preşedintele Macron, el sărbătorind acolo în 2017 calificarea în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Deja ţinta unei tentative de incendiere în timpul protestelor "vestelor galbene" în anul 2020, de data aceasta copertina localului a luat foc pentru puţin timp, incendiul fiind stins de pompieri.

Circa 400.000 de manifestanţi erau adunaţi la proteste la Paris joi după-amiază, mai puţini faţă de joia trecută, potrivit sindicatului CGT, în timp ce numărul poliţiştilor şi al jandarmilor mobilizaţi în capitala Franţei este de circa 11.500. Şi în celelalte oraşe franceze prezenţa la demonstraţii pare să fi scăzut.

Pe lângă manifestaţiile stradale, protestatarii au recurs şi la blocarea unor licee şi universităţii, inclusiv a Sorbonei, precum şi a unor căi de acces în marile oraşe, fiind astfel îngreunat la Paris accesul către aeroportul Charles de Gaulle. Potrivit presei, magazine au fost atacate în oraşul Lyon, iar la Nantes poliţia a recurs la gaze lacrimogene în confruntările cu manifestanţii. Mai multe ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine erau semnalate în cele trei oraşe în cursul după-amiezii.

În acest timp, preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul său speră că puţin câte puţin manifestaţiile, uneori violente, se vor stinge de la sine şi aşteaptă decizia Consiliului Constituţional, care se va pronunţa pe 14 aprilie asupra reformei pensiilor ce a declanşat valul de proteste şi care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Instanţa poate să declare neconstituţională ori să valideze total sau parţial legea care a fost adoptată prin angajarea răspunderii.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri