Reforma contestată a pensiilor iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron a trecut prin testul constituţional de rezistenţă şi poate fi deja promulgată în zilele următoare.

Legislaţia, care creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, este profund nepopulară în Franţa şi a declanşat proteste uriaşe.

Dar în ceea ce ar fi o senzaţie de uşurare majoră resimţită de Macron şi guvernul său, Consiliul Constituţional al ţării şi-a dat unda verde, scrie Agerpres.

Consiliul a declarat că acţiunile guvernului sunt în concordanţă cu Constituţia şi a aprobat creşterea vârstei legale de pensionare. Macron şi guvernul său speră că un astfel de rezultat va descuraja alte proteste conduse de sindicate, care uneori au devenit violente.

"Ţara trebuie să continue să avanseze, să muncească şi să facă faţă provocărilor care ne aşteaptă", a declarat Macron la începutul acestei săptămâni.

Dar sindicatele şi opoziţia au avertizat că nu vor da înapoi şi i-au cerut lui Macron să nu o promulge. Protestatarii s-au adunat în faţa Primăriei Parisului, purtând pancarte pe care scria "climat de furie" şi "greve fără sfârşit până când reforma este retrasă", în momentul când a fost anunţat verdictul Consiliului Constituţional.

Separat, Consiliul Constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum cetăţenesc asupra reformei pensiilor.

Opoziţia a depus o nouă cerere pentru referendum, care ar trebui să fie revizuită de Consiliu la începutul lunii mai.

Observatorii politici afirmă că nemulţumirea larg răspândită asupra reformei guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen mai lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreaptă.

Principalele partide de opoziţie franceze sunt hotărâte să-şi continue lupta împotriva proiectului de reformă a pensiilor care tocmai a fost validat vineri de Consiliul Constituţional, avertizând în special împotriva riscului de violenţă, notează AFP.

"Lupta continuă", a reacţionat şeful stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, în timp ce şefa extremei drepte Marine Le Pen a estimat că "soarta politică a reformei pensiilor nu este pecetluită", după această decizie a Consiliului luată după luni de zile de manifestaţii şi bătălii politice contra acestui proiect-far al celui de-al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

Liderul partidului comunist Fabien Roussel a cerut executivului "să nu promulge" această lege validată deja de Consiliul Constituţional.

"Mă tem de erupţie", a avertizat el, în timp ce unele manifestaţii împotriva proiectului au fost marcate de violenţă şi incendieri voluntare.

"Dacă o va promulga, preşedintele nu va mai putea guverna ţara", a declarat o responsabilă a partidului stângii radicale LFI, Mathilde Panot.

În schimb, şeful dreptei tradiţionale Eric Ciotti a chemat "toate forţele politice (...) să accepte" decizia, considerând totodată că "cenzura anumitor articole sancţionează erorile de metodă ale guvernării".

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri