Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit la Kiev în prima sa vizită în Ucraina de când Rusia şi-a declanşat invazia împotriva acestei ţări în februarie 2022, a declarat pentru dpa un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, Guvernele Danemarcei şi Ţărilor de Jos au prezentat un acord de intenţie pentru achiziţionarea în comun a 14 tancuri 'Leopard 2A4' care vor fi trimise Ucrainei, au anunţat cele două ţări joi, potrivit EFE, Reuters şi AFP.

Stoltenberg a adus un omagiu soldaţilor ucraineni căzuţi la datorie la memorialul amenajat lângă un zid al Mănăstirii Sf.Mihail din centrul Kievului.

Agenda vizitei sale nu a fost făcută publică. Surse NATO au declarat că întâlnirile planificate vor fi ţinute în secret din motive de securitate.

Încă de la începutul războiului declanşat de Rusia, Stoltenberg a fost considerat un susţinător neobosit al Ucrainei şi a pledat în permanenţă pentru noi livrări de arme către forţele armate ucrainene.

Danemarca și Țările de Jos vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2

Tancurile, care vor fi livrate începând cu primul trimestru al anului 2024, au un cost total estimat de 165 de milioane de euro, ce va fi împărţit în mod egal între cele două ţări, potrivit unui comunicat oficial.

'Ţările de Jos şi Danemarca îşi anunţă astăzi (joi) intenţia de a achiziţiona şi recondiţiona 14 tancuri Leopard 2A4 pentru a le dona apoi Ucraina în urma colaborării noastre fructuoase cu Germania pentru livrarea a cel puţin 100 de tancuri Leopard 1A5', potrivit unui comunicat al Ministerului danez al Apărării, care precizează că tancurile vor fi furnizate de la "începutul anului 2024".

'Cele două naţiuni ale noastre vor continua să exploreze alte domenii potenţiale pentru a furniza în comun capacităţi suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Suntem hotărâţi să o sprijinim atât timp cât va fi necesar', se subliniază în comunicatul citat.

Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen, la finalul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului danez, care a sprijinit iniţiativa guvernului centrist condus de social-democrata Mette Frederiksen.

'Este absolut crucial pentru speranţa într-o Europă paşnică şi sigură să nu-i lăsăm pe ucraineni să lupte singuri', a insistat ministrul interimar al apărării danez, adăugând că îi va informa pe ceilalţi membri ai Grupului de contact pentru Ucraina cu privire la detalii, vineri, în cursul reuniunii de la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

În februarie, Danemarca, Germania şi Ţările de Jos anunţaseră că-şi vor reuni resursele pentru a restaura cel puţin 100 de tancuri Leopard 1 din stocurile industriale şi de a le furniza Ucrainei în cursul acestui an şi anul viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri