Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a asigurat pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba că Uniunea Europeană îşi va îndeplini în cele din urmă promisiunea de a oferi Ucrainei muniţiile de artilerie promise, deşi persistă divergenţele între statele membre asupra atribuirii contractelor pentru fabricarea obuzelor, relatează agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.

"Am vorbit cu Dmitro Kuleba pentru a confirma că UE îşi îndeplineşte angajamentele de a furniza muniţii Ucrainei", a scris Borrell pe Twitter după o discuţie cu şeful diplomaţiei ucrainene, care anterior a criticat incapacitatea Uniunii Europene de a livra ţării sale muniţiile promise şi de care armata ucraineană are mare nevoie în războiul de înaltă intensitate cu Rusia.

Borrell a indicat în mesajul său că, "începând din 9 februarie, peste 66% din primul miliard de euro a fost onorat", fără a preciza dacă se referă la livrarea efectivă a muniţiei sau la alocarea fondurilor din componenta primului miliard de euro a planului de asistenţă pentru Ucraina.

Dar el adaugă că "peste 16.000 de soldaţi ucraineni au fost instruiţi" de statele UE şi "muniţii şi rachete de peste 600 de milioane de euro au fost deja livrate" Ucrainei, promiţând totodată că "UE va face tot posibilul pentru a onora, şi a onora repede" angajamentele asumate la acest capitol.

Un grup de 18 state europene, 17 ţări membre ale UE plus Norvegia, au aprobat pe 20 martie un plan propus de Borrell, care prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop - cea la care Borrell s-a referit în mesajul său - urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei.

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), sau de o asociere a cel puţin trei state membre, pentru achiziţii comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei şi finanţate tot de statele europene care participă la acest program.

Asupra acestei componente a planului există în prezent divergenţe între statele participante.

Astfel, în timp ce Franţa doreşte ca numai companiilor europene să li se atribuie contractele pentru această iniţiativă, alte state membre, printre care Polonia, susţin implicarea şi a companiilor din state terţe, precum cele din SUA, Marea Britanie, Australia, Coreea de Sud, etc., mai ales că industria de apărare europeană cu greu ar putea produce un număr atât de mare de obuze în intervalul convenit.

Aceste prime două componente împreună ale planului UE au ca obiectiv furnizarea unui milion de obuze Ucrainei într-un interval de 12 luni, în principal obuze de calibrul 155 mm.

O a treia componentă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi a continua aprovizionarea Ucrainei.

Unii analişti militari cred că muniţia insuficientă este principalul factor care amână contraofensiva majoră anunţată de Ucraina pentru a încerca să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia.

Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, armata ucraineană are nevoie lunar de 90.000-100.000 de obuze pentru "a descuraja inamicul" şi a putea lansa contraofensive împotriva trupelor ruse.

Sursa foto: Shutterstock / Sergey Dzyuba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri