Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) din estul Ucrainei, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO", a afirmat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS.

"Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei", a adăugat el.

În prezent, a subliniat Marociko, forţele ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru "acţiuni majore contraofensive".

"Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv", a subliniat el.

Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat vineri că pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în faza lor finală.

"În general, suntem pregătiţi", a afirmat Reznikov în declaraţii citate de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

În acelaşi timp, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat din nou marţi trupele care luptă în oraşul asediat Bahmut, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), la numai câteva ore după ce anunţase că ucrainenii au efectuat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să "abandoneze unele poziţii" din Bahmut, potrivit EFE şi Reuters.

"Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est", a declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, într-o notă scurtă în care a mai spus că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut.

"Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului", a afirmat el într-un comunicat, în care elogiază devotamentul şi profesionalismul militarilor ucraineni din Bahmut.

În cursul vizitei sale în zonă, Sîrski a discutat cu militarii despre cum să "provoace pierderi maxime inamicului" şi să continue să "asigure apărarea eficientă" a părţii din oraş aflate încă sub control ucrainean.

Contraatacurile ucrainene au făcut ca forţele ruse să se retragă de pe unele poziţii în oraşul asediat Bahmut din estul ţării, dar situaţia rămâne "dificilă", declarase luni generalul Sîrski, după vizita efectuată duminică la Bahmut, potrivit Reuters.

El a adăugat că noi unităţi ruse, inclusiv paraşutişti şi combatanţi ai grupului de mercenari Wagner, sunt "aruncaţi constant în luptă" în pofida pierderilor grele.

"Dar inamicul este incapabil să preia controlul asupra oraşului", declarase Sîrski.

Forţele ruse au făcut progrese constante la Bahmut, însă duminică un purtător de cuvânt al armatei Kievului a declarat că este încă posibilă aprovizionarea trupelor ucrainene cu alimente, muniţii şi medicamente.

În ultimele luni, bătălia pentru Bahmut a devenit punctul central al conflictului, care nu a înregistrat schimbări semnificative de la sfârşitul anului trecut.

Kievul se pregăteşte de o contraofensivă mult aşteptată pentru a recuceri porţiuni de teritoriu în estul şi sudul ţării, ocupate de forţele ruse după declanşarea invaziei, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", în urmă cu 15 luni, considerată de Ucraina şi Occident drept o agresiune ilegală, neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat independent, prima de acest gen după Al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri