Iranul nu a pus în aplicare suficient până acum angajamentele privind creşterea transparenţei asupra programului său nuclear, a afirmat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmite agenția germană DPA, citată de Agerpres.

În luna martie, Grossi şi conducerea de la Teheran au căzut de acord cu privire la sporirea supravegherii instalaţiilor nucleare şi la investigaţiile asupra fostelor obiective nucleare secrete din Iran.

De atunci, doar „o fracţiune din ceea ce aveam în vedere” a fost implementată, a spus Grossi în timpul unei reuniuni a board-ului AIEA.

Au fost făcute unele progrese, dar nu atât de multe câte speram. Ceea ce trebuie să se întâmple acum este un proces susţinut şi neîntrerupt care să ducă la îndeplinirea tuturor angajamentelor fără alte întârzieri”, a subliniat el.

Teheranul îşi încalcă deja de câţiva ani angajamentul de a-şi reduce programul nuclear, după ce fostul preşedinte american Donald Trump a decis, în 2018, să retragă SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Guvernul iranian a subliniat în mod repetat că programul nuclear al Teheranului are un scop exclusiv civil şi a respins acuzaţia conform căreia încearcă să producă arme nucleare.

AIEA: Iranul are de 18 ori mai mult uraniu îmbogățit față de limita permisă

Un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică arăta, la începutul acestui an, că Iranul avea de 18 ori mai mult uraniu îmbogățit decât prevăd acordurile internaționale și că ar fi fost tot mai aproape de producerea primei bombe nucleare.

Stocurile au ajuns la 12 februarie la 3.760,8 kg (faţă de 3.673,7 kg în octombrie), de peste 18 ori limita autorizată prin acordul internaţional din 2015, potrivit unui text consultat de AFP, cu câteva zile înainte de Consiliul guvernatorilor al agenţiei ONU. În acest context, guvernul israelian a aprobat recent o mărire substanțială a bugetului de apărare, cu 2,8 miliarde de dolari, iar printre obiective se numără și capacitatea de a lovi bazele subterane iraniene unde se presupune că oamenii de știință ai Teheranului dezvoltă bomba atomică.

Într-un interviu acordat CBS News, Directorul CIA William Burns a declarat că programul nuclear iranian se află într-un stadiu mult mai avansat decât se considera în trecut. Astfel, dacă și-ar dori, Teheranul are capacitatea de a strânge cantitățile de uraniu îmbogățit necesare pentru arme nucleare în „doar câteva săptămâni.”

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri