Franţa a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare totală de 2,6 miliarde de euro din 2022 încoace, a afirmat luni, pe platforma X, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, detaliind aceste materiale, în condiţiile în care Parisul este acuzat în mod regulat că face mai puţin ca alţi aliaţi ai Kievului, informează AFP, conform Agerpres.

Într-un acord de securitate semnat cu Ucraina pe 16 februarie la Paris, Franţa s-a angajat să furnizeze în 2024 "până la 3 miliarde de euro" ajutor militar "suplimentar" pentru Kiev. Potrivit Kiel Institute, care plasează Franţa pe locul 16 în clasamentul său, Franţa a promis 640 de milioane de euro ajutor militar, comparativ cu 17,7 miliarde de euro de partea germană. Datele acestui clasament au fost întrerupte pe 15 ianuarie, înainte de ultimele anunţuri franceze în această problemă.

Organismul de cercetare german notează că "Italia, Franţa şi Polonia nu sunt foarte transparente în ajutorul lor pentru Ucraina, prin urmare noi subestimăm probabil totalul alocaţiilor". Guvernul francez a refuzat multă vreme să publice o listă precisă cu echipamente şi cu valoarea lor.

Potrivit ministrului francez al apărării, în afară de cele 2,615 miliarde de euro echipamente livrate şi cele 3 miliarde maximum promise pentru 2024, Franţa contribuie cu 1,2 miliarde de euro la Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), creată de Bruxelles pentru a finanţa furnizările de arme către Ucraina şi misiunile în străinătate.

Parisul reproşează Kiel Institute că nu ţine cont de acest aport în clasamentul său şi nici nu valorizează faptul că Franţa livrează "capacităţi complete", adică echipamente cu muniţiile lor, întreţinere şi formare.

"Franţa a ales eficacitatea operaţională pentru ajutorul său militar acordat Ucrainei: a promite ce se poate livra, a livra ce se poate promite", a subliniat Sebastien Lecornu pe X, cu aluzie la promisiuni nerespectate sau livrări de material defectuos de către alţi parteneri ai Ucrainei.

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a deplâns la sfârşitul lui februarie că jumătate dintre armele occidentale promise Kievului erau livrate cu întârziere. "La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp", a declarat el.

Potrivit ministrului francez, Kiel Institute pune pe acelaşi plan armamente diferite, de exemplu rachetele cu rază de acţiune lungă precum Scalp/StormShadow livrate de Franţa, şi cele cu rază de acţiune scurtă furnizate de Berlin, care refuză până la ora actuală să furnizeze Ucrainei rachete Taurus (cu rază lungă), capabile să schimbe situaţia pe teren.

Ucraina nu este paralizată - din punctul de vedere al ajutoarelor militare - ca urmare a blocadelor de la frontiere

Agricultorii blochează puncte de trecere a frontierei şi drumuri pentru a denunţa concurenţa neloială, potrivit lor, a fermierilor ucraineni, care beneficiază de o relaxare a regulilor vamale în Uniunea Europeană în contextul invaziei ruse.

"În pofida protestelor transportatorilor şi agricultorilor polonezi, nu există în niciun caz un blocaj al livrărilor de arme şi de echipamente militare, de ajutor umanitar sau carburant către Ucraina", a declarat Şmîhal în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit prim-ministrului ucrainean, aceste livrări occidentale, esenţiale pentru efortul de război al Kievului în faţa Rusiei, "sunt transportate spre Ucraina fără piedici".

Denis Şmîhal a subliniat încă o dată că agricultorii ucraineni îşi riscă viaţa pentru a-şi recolta producţia şi a deplâns totodată că Rusia continuă, în ce o priveşte, să îşi exporte producţia agricolă spre Uniunea Europeană.

"Cum se face că în plină invazie la scară mare, într-un context de sancţiuni şi de ameninţări din partea Rusiei la adresa Europei, exporturile sale (ale Rusiei) spre UE cresc?", a întrebat Şmîhal. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a cerut la rândul său, luni, "sancţiuni complete" asupra produselor agricole şi alimentare ruse şi belaruse.

Săptămâna trecută, Tusk a afirmat că Polonia - chiar dacă unul dintre principalii susţinători ai Kievului în Europa - nu exclude închiderea temporară a frontierei sale în faţa schimburilor comerciale cu Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat duminică seara la "găsirea unei soluţii la situaţia de la frontiera poloneză", care "a depăşit limitele de multă vreme".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri