Rusia a declarat vineri că problemele de securitate strategică, inclusiv armele spaţiale, sunt principalul domeniu potenţial pentru un dialog cu Statele Unite, relatează Reuters, conform Agerpres.

SUA intenţionează să prezinte săptămâna viitoare o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU care solicită interzicerea desfăşurării de arme nucleare în spaţiu, la două luni după ce surse americane afirmau că Washingtonul dispune de noi informaţii legate de capacităţile nucleare ale Rusiei şi de tentativele acesteia de a dezvolta o armă cu baza în spaţiu, ceea ce Moscova dezminte ferm.

Întrebat despre proiectul de rezoluţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspuns: ''Principalul domeniu potenţial pentru dialog între Statele Unite şi Rusia este legat de securitatea strategică, ce include problema spaţială''.

Relaţiile între cele două ţări au ajuns la un nivel calificat de Kremlin ''sub zero'' de la lansarea războiului rus contra Ucrainei în 2022 şi după ce SUA şi-au intensificat livrarea de ajutor umanitar, arme şi informaţii pentru Kiev.

Cele mai mari puteri nucleare, SUA şi Rusia şi-au exprimat regretul faţă de expirarea majorităţii tratatelor de control asupra armelor prin care s-a căutat încetinirea cursei înarmării în timpul Războiului Rece şi reducerea riscului de război nuclear.

Ultimul tratat ce limitează numărul de focoase nucleare strategice urmează să expire în 2026.

Preşedintele rus Vladimir Putin insistă ca Moscova să discute despre controlul armelor în cadrul unui pachet mai larg de chestiuni privitoare la securitatea Rusiei, printre care îngrijorările acesteia despre extinderea NATO şi sprijinul occidental pentru Ucraina.

Sursa foto: ESA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri