Drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar International (FMI) ar putea deveni, pe termen lung, moneda globala pentru rezervele valutare, a spus directorul adjunct al FMI, John Lipsky, in timp ce ministrul rus de finante vede yuanul chinezesc intr-un astfel de rol peste10 ani.
La Forumul economic international de la Sankt Petersburg, ce se desfasoara in perioada 4-6 iunie, s-a discutat intens in legatura cu o eventuala inlocuire a dolarului, considerat de unii experti o moneda fragila, din postura de principala moneda de rezerva pe plan mondial.

Reprezentantul FMI a explicat sambata ca, pentru ca drepturile speciale de tragere sa devina o adevarata moneda de rezerva, "vor trebui sa fie dezlegate de cosul valutar (in functie de care sunt calculate in prezent n.r.) si sa devina o moneda de sine statatoare", potrivit declaratiilor sale. Lipsky a mai spus ca o astfel de evolutie va lua mult timp si va reprezenta un pas radical.

In schimb, Rusia si China au respins ideea folosirii DST pentru a reduce dependenta de dolar, iar Rusia a indicat, prin ministrul sau de finante, Aleksei Kudrin, ca yuanul chinezesc ar putea deveni moneda mondiala de rezerva dupa ce va deveni complet convertibil, proces ce ar putea dura zece ani, scrie NewsIn.

"Cred ca cea mai scurta cale va fi daca statul chinez liberalizeaza economia Chinei si permite convertibilitatea yuanului", a spus sambata Kudrin, considerat un aliat fidel al primului ministru Vladimir Putin.

"Aceasta ar putea dura zece ani, dar dupa aceasta perioada yuanul va fi cautat si este cea mai scurta cale pentru crearea unei noi monede mondiale de rezerva, asa ca eu cred ca partea chineza ar trebui sa reflecteze la acest lucru", a explicat ministrul rus de finante, la forumul economic din Sankt Petersburg.

China si Rusia ocupa prima si a treia pozitie in lume dupa valoarea rezervelor valutare detinute si s-au aratat in ultimul timp nemultumite de volatilitatea dolarului american. Cele doua mari state emergente au cerut discutii legate de eventuale modalitati pentru a crea alte monede de rezerva care sa concureze cu dolarul.
Insa marile puteri economice au reactionat cu raceala la aceste propuneri.

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, care a participat la aceleasi sesiuni de discutii de la Sankt Petersburg, s-a aratat sceptic in legatura cu inlocuirea dolarului din pozitia de principala moneda mondiala de rezerva intr-o perioada atat de scurta.

"Dolarul este in mod evident principala moneda in economia noastra globala folosita ca valuta de rezerva si aceasta pozitie a dolarului nu se va schimba intr-un timp scurt prin niciun fel de decizie politica sau vointa politica", a spus Almunia.

Comisarul european a subliniat ca astfel de decizii sunt luate de piata, iar "pietele evolueaza gradual in astfel de chestiuni".

Insa presiunea din partea marilor economii emergente, reunite acum sub umbrela forumului informal BRIC (acronim pentru Brazilia, Rusia, India si China), se inteteste, iar Kremlinul a dat de inteles ca la reuniunea liderilor BRIC, ce se va desfasura in 16 iunie la Ekaterinburg, ar putea fi discutata ideea unei monede supranationale.

Un oficial brazilian a spus luna trecuta pentru Reuters ca la summit-ul din 16 iunie se va lua in discutie dominatia monedei americane, intre alte subiecte precum reformarea sistemului comertului mondial si dezarmarea nucleara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri