Economia Serbiei s-a comprimat cu 3,5% in intervalul ianuarie-martie, dar scaderea puternica a productiei industriale sporeste ingrijorari conform caror recesiunea ar fi mai severa decat arata cifrele.

Banca centrala a Serbiei se astepta la o scadere a produsului intern brut (PIB) intre 5 si 7%. La randul sau, guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasic, a declarat pentru agentia de presa Tanjug ca economia se va comprima intre 2 si 6% anul acesta.

"Scaderea PIB-ului este o problema, dar este de vazut cat va dura sa revenim la nivelul atins inaintea recesiunii", a declarat Jelasic, potrivit NewsIn.

Totusi, economia nu s-a comprimat cu acelasi ritm puternic ca in Croatia, unde PIB-ul a scazut cu 6,7% in primele trei luni din 2009, dar a depasit recesiunea din Macedonia, unde PIB-ul a scazut cu numai 0,9%. In acelasi timp, singurul stat din regiune unde economia a stagnat a fost Macedonia.

Toate aceste state se bazeaza, in mod traditional, pe investitiile straine, turism sau privatizari pentru a obtine o crestere economica.

Datele publicate marti de institutul sarb de statistica arata, de asemenea, o scadere a productiei industriale cu 19,5% in mai, a cincea luna consecutiv in care scaderea a depasit 10%.

Activitatea din sectorul de transport si cel financiar sustine inca economia Serbiei, in contextul in care a crescut cu 10,7%, respectiv cu 5,9%.
"Singura problema o reprezinta abordarea si metodologia folosita la calcularea datelor", a declarat Danko Brcerevic, consilier ar ministerului economiei.

In aceeasi perioada a anului trecut, economia Serbiei crescuse cu 8,5%.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
DKV Euro Service deconteaza taxa de drum din Serbia in sistem post-pay