Germania a inregistrat in iunie o crestere cu 7% a exporturilor fata de luna mai, ceea ce marcheaza cel mai mare avans lunar din ultimii trei ani, potrivit datelor publicate vineri de oficiul federal german de statistica, scrie AFP, citat de NewsIn.
Revenirea exporturilor reprezinta un semn de bun augur pentru prima economie europeana, care ramane cel mai mare exportator mondial, desi China se mentine in apropiere. Este al doilea semnal pozitiv dupa ce, anterior, statistica germana anuntase ca si comenzile industriale au avut un ritm de crestere peste estimari, de 4% in iunie.

Totusi, excedentul comercial cumulat in primul semestru din 2009, de 57,8 miliarde euro, este cu 44,8% mai mic decat cel inregistrat in primele sase luni din 2008.

Productia industriala a avut un declin de 0,1% in iunie, ceea ce a facut ca scaderea de pe ansamblul celui de-al doilea trimestru sa fie de numai 0,8%, fata de 18% cu cat aceasta s-a comprimat in primele trei luni ale anului, potrivit economistei Jennifer McKeown de la Capital Economics.

Germania pare sa-si revina lent din recesiune, insa exista inca unele riscuri, ce pot aparea la finalul programelor de relansare economica si in special al stimularii achizitiilor de masini, prin primele de casare.

Alte probleme ar putea fi generate de comportamentul bancilor, care ar putea sa nu acorde din toamna credite pentru companii si de cresterea masiva a somajului. Institutul de cercetare DIW estimeaza ca numarul de someri ar putea creste cu mai mult de un milion de persoane in 2010.
Guvernul german estimeaza ca economia va scadea cu peste 6% in acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria