România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus în legislația națională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, arată Avocatul General al Curții de Justiție a UE (CJUE) în poziția făcută publică azi, 5 martie.

Poziția Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanța decide – și-și argumentează decizia – în dosarele pe care le judecă.

România a fost chemată în judecată în fața CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat inițial și aplicarea unei penalități cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunțat la această solicitare pe parcursul procedurii.

Avocatul General al CJUE propune Curții să constate că România nu și‑a îndeplinit obligațiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro și să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

De obicei, decizia Curții vine la distanță de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.

Citeste si:
Poliţia: 5 membri ai Guvernului, amendați pentru nepurtarea măștilor
Poliţia Capitalei: Cinci...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Justiție »Citește și
Decizia CCR: Legea trebuie să definească în mod clar contravenţiile aplicabile
Setari Cookie-uri