Raportul anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) arată că în 2019 au fost utilizate necorespunzător fonduri în valoare de 485 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene. Pentru 2018, bilanţul respectiv fusese de 371 de milioane de euro. În același timp, România este țara împotriva căreia Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene.

OLAF anchetează fraudele cu fonduri europene, provenite de la cele 27 de state membre ale UE - în ultimă instanţă, de la contribuabilii europeni, în domenii cum ar fi cercetarea, subvenţiile agricole sau sprijinul pentru regiunile sărace, potrivit Agerpres. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în România, potrivit raportului OLAF pe 2019, scrie si Digi24.

Țara noastră apare în raportul OLAF la mai multe capitole privind fraude cu fonduri europene: ferme de acvacultură în zone unde nu există apă, fonduri europene pentru prevenirea incendiilor de pădure sau fonduri pentru managementul apelor uzate.

Manevre internaţionale tot mai complexe au fost folosite pentru deturnarea a 148 de milioane de euro în 2019, constată OLAF în ultimul raport. Anchetatorii au evidenţiat tendinţe noi sau recurente în înţelegerile între concurenţi la procedurile de achiziţie; scheme transfrontaliere; scheme referitoare la proiecte în ţări din afara Uniunii şi cercetare; contrabandă şi falsuri.

Un exemplu este o escrocherie care a implicat achiziţia şi revânzarea la suprapreţ a unor maşini de tricotat, cofinanţată din fonduri europene. În acest caz, OLAF a recomandat recuperarea a 3,3 milioane de euro. Instanţele din România i-au condamnat pe cei vinovaţi la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, menţionează OLAF.

Un alt caz se referă la fonduri de 19 milioane de euro acordate unei organizaţii neguvernamentale pentru ajutorarea Siriei afectate de război; foşti angajaţi şi-au însuşit o parte din bani. OLAF a anunţat că se concentrează mai mult asupra fraudelor cu fonduri destinate obiectivelor tot mai importante de sustenabilitate ale Uniunii Europene.

Oficiul a încheiat anul trecut 181 de anchete şi a deschis alte 223, precizează raportul OLAF, care poate fi consultat aici: OLAF-Report-2019

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri