Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îl acuză pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, că are o atitudine "incalificabilă" prin întârzierea modificărilor care trebuie aduse legilor Justiţiei şi susţin că numărul infectărilor cu noul coronavirus în instanţe şi parchete a depăşit 1.000 de cazuri.

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie atrag atenţia asupra incalificabilei atitudini a ministrului Justiţiei cu privire la situaţia legilor Justiţiei şi a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din instanţele judecătoreşti şi parchete. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat de zeci de ori public Ministerului Justiţiei, Guvernului şi Parlamentului adoptarea neîntârziată a unor acte normative care să abroge rapid toate dispoziţiile care încalcă independenţa justiţiei, intrate în vigoare în ultimii doi ani. Aceste apeluri continue au avut în vedere Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, publicate în anii 2018 şi 2019, dar şi toate opiniile entităţilor internaţionale relevante în domeniul statului de drept (Comisia de la Veneţia, Parlamentul European, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni)", spun cele două asociaţii ale magistraţilor, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Conform acestora, în Raportul MCV din 13 noiembrie 2018 s-a solicitat expres statului român, între altele, "să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente" şi "să revizuiască legile Justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO", precum şi să suspende numirile şi revocările procurorilor de rang înalt, "cu respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii".

De asemenea, prin Raportul MCV din 22 octombrie 2019, s-a constatat că aceste recomandări nu au fost puse în aplicare de autorităţile române, iar unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.

Totodată, în primul Raport anual cu privire la statul de drept, publicat la 30 septembrie 2020, Comisia Europeană reţinea că măsurile controversate cu impact negativ asupra independenţei sistemului judiciar continuă să fie în vigoare, dând exemplul Secţiei de investigare a infracţiunilor comise de judecători şi procurori (SIIJ), normelor vizând răspunderea materială a magistraţilor, numirii procurorilor de rang înalt, sistemului de pensionare anticipată.

Cele două asociaţii susţin că declaraţiile date marţi de Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă, "sunt neconforme cu realitatea din Rapoartele MCV şi confirmă ignorarea totală a principiilor privind independenţa justiţiei în România şi a angajamentelor luate de statul român vizând remedierea rapidă a aspectelor legislative criticate vehement de toţi factorii interni şi internaţionali relevanţi".

"Nu trebuie să ne grăbim. Toată lumea e nerăbdătoare, toţi vrem să reparăm aceste legi, dar nu trebuie să ne grăbim. Este şi cerinţa raportului de ţară, textual: 'Nu vă grăbiţi, discutaţi cu toată lumea, ajungeţi cât se poate la un numitor comun şi apoi treceţi cu propunerile în Parlament'", a spus Predoiu cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiţiei, aflat în dezbatere publică.

În opinia celor două asociaţii, un astfel de discurs este "inacceptabil", în contextul în care Comisia Europeană a solicitat, în nenumărate rânduri, suspendarea aplicării dispoziţiilor legilor Justiţiei, "care distrug independenţa justiţiei, în vigoare în România în ultimii doi ani, şi este în măsură a pune în discuţie întreg parcursul european al statului român, inclusiv accesul la fondurile europene, aşezând România lângă Ungaria şi Polonia".

Pe de altă parte, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie susţin că au solicitat în multiple rânduri Ministerului Justiţiei, în cursul anului 2020, responsabilitate şi acţiuni serioase, profesioniste, în privinţa organizării funcţionării justiţiei în perioada pandemiei actuale.

Cele două asociaţii susţin că numărul infecţiilor în rândul personalului din instanţe şi parchete a depăşit cifra de 1.000 şi zilnic mulţi magistraţi şi grefieri fiind internaţi la ATI.

"După lungi ezitări, cel puţin pentru a puncta la nivel de imagine, la 20.11.2020, Guvernul României a decis să adopte proiectul Legii privind unele măsurilor din domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19, după ce, în cursul zilei de 18.11.2020, CSM a avizat favorabil acest demers, în lipsa consultării sistemului judiciar, privind măsuri care să asigure funcţionarea justiţiei ca serviciu public. Reglementarea propusă vine însă după mai bine de 8 luni de la declararea oficială a pandemiei de OMS, cuprinzând soluţii inutile sau, după caz, inaplicabile, în raport de ceea ce s-a solicitat de cele două asociaţii profesionale. Proiectul nu apare înregistrat pe site-urile Parlamentului, probabil nefiind înaintat, iar adoptarea sa după câteva luni, în contextul actual, reprezintă o dovadă a dispreţului la adresa situaţiei grave a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din instanţele judecătoreşti şi parchete. Proiectul nu apare înregistrat pe site-urile Parlamentului, probabil nefiind înaintat, iar adoptarea sa după câteva luni, în contextul actual, reprezintă o dovadă a dispreţului la adresa situaţiei grave a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din instanţele judecătoreşti şi parchete. Ministerul Justiţiei nu prezintă date zilnice referitoare la situaţia dramatică în care au ajuns acestea, numărul infecţiilor depăşind 1.000, zilnic mulţi magistraţi şi grefieri fiind internaţi la ATI, unele persoane dintre acestea decedând", explică cele două asociaţii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri