Markus Piuk, managing partner Schoenherr si Asociatii, unul dintre cei mai cunoscuti avocati specializati in fuziuni si achizitii de pe piata locala, se asteapta la mai multe tranzactii semnate in 2012 decat anul trecut, desi situatia din prezent va fi mai dificila pe termen lung, cu un impact mai mare decat criza din 2008-2009.
In prezent, oamenii de afaceri si investitorii din Vestul Europei sunt foarte pesimisti, iar situatia cu care ne confruntam acum va fi mai dificila pe termen lung si va avea un impact mai mare decat criza din 2008-2009. “O cauza este faptul ca aceia care ne-au salvat, guvernele, nu mai au bani. Avem state care sunt supraindatorate, intrebarea fiind acum cine va aduce stabilitate si fonduri suficiente pentru a rebalansa acest dezechilibru”, spune Markus Piuk, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Pe de alta parte, in opinia sa, sunt zone care merg in continuare merg foarte bine, spre exemplu, Turcia, care a inregistrat o crestere economica extraordinar de buna in 2011. “Un lucru pozitiv acolo e faptul ca proiectele sunt finantate de banci locale, nu cum se intampla in Romania, unde bancile locale sunt refinantate de bancile-mama”. Turcia, una dintre putinele economii care au evitat problemele generate de criza financiara, a inregistrat anul trecut o crestere economica de 8,3% conform celor mai recente date.

Cat de limitat este rolul bancilor in prezent? Concret, bancile ajuta acum statele prin imprumuturile pe care i le acorda, este o ipoteza lansata de avocatul Markus Piuk. “Trebuie sa ne intrebam daca face sens acest lucru: institutiile financiare iau bani de la Banca Centrala Europeana la un cost minim si dau banii mai departe la guverne, cu un mark-up consistent, care le aduce un profit consistent. Finantarea sectorului privat aduce, poate, acelasi profit dar cu un grad de risc mai ridicat si prin urmare finantariile pentru sectorul privat sunt greu de gasit”.

De asemenea, in opinia avocatului Schoenherr si Asociatii, Romania este o economie de piata foarte tanara si nu a avut timp suficient sa se dezvolte o relatie de incredere intre banci si familiile de antreprenori, cum s-a intamplat peste zeci de ani in Austria. “Cand relatia cu banca se transmite de la tata la fiu, atunci aceasta este dispusa sa ajute intreprinzatorul in momente dificile si poate intelege businessul antreprenorului mai bine, nu doar printr-o simpla analiza a cifrelor. Aici, in Romania, aceasta relatie stransa nu exista. Nu vad acest parteneriat intre antreprenori si banci, ceea ce pentru economie nu e un lucru bun.”

“Cumparatorii nu mai au posibilitatea sa iau un leverage foarte mare. Finantarile au devenit mai scumpe, iar investitorii strategici isi sustin proiectele din resurse proprii. Leverage-ul aproape ca nu mai exista, nimeni nu mai finanteaza tranzactii chiar si foarte sigure care au equity mai mic de 30%, cum se intampla inainte de criza.”

“Romania nu mai este o destinatie atragatoare pentru investitori la momentul de fata pentru ca lumea a auzit foarte multe lucruri nefavorabile despre piata locala, cum ar fi incapacitatea de a atrage fonduri structurale. Aproape tot ce ajunge in strainatate despre Romania nu este este bine, astfel incat investitorii care au la indemana mai multe piete pentru investitii se uita mai degraba la tari ca Polonia si Cehia, dar si Germania, Austria sau Italia, unde gasesc o companie la acelasi pret, dar in conditii macro mai stabile.”
Cat despre piata de fuziuni si achizitii, in Romania tot anul 2011 a fost unul linistit, astfel incat chiar daca a existat multa activitate, foarte putinee au fost inchise. „Ma astept pentru Romania totusi la mai multe deal-uri semnate decat in 2011. Pipeline-ul nostru de proiecte pentru 2012 este promitator”, crede Piuk. Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania a fost anul trecut de 909 milioane dolari (700 mil. euro), in declin cu 28% fata de 2010, potrivit unui studiu Ernst&Young (E&Y). Dinamica este diferita conform unui raport de piata realizat de Capital Partners si publicat in exclusivitate de Wall-Street.ro: piata a crescut de circa 2,4 ori in volum in 2011 fata de anul anterior, pana la 727 milioane euro.

Pe plan global studiile releva un usor avans anul trecut fata de 2010, practic prima crestere anuala inregistrata de la startul crizei. Cum se simt efectele acestei tendinte pe piata romaneasca? “Tocmai din cauza aceasta, trimestrul al treilea fost unul foarte bun in Romania. In Romania se resimte a crestere sau descrestere cu cateva luni de intarziere - prin urmare cred ca faptul ca T4 Italia a inregistrat o crestere negativa si Germania o crestere zero, se va resimti in Romania cel mai tarziu in al doilea trimestru al anului 2012”, spune Piuk.

Schoenherr si Asociatii a fost anul trecut consultantul companiei timisorene Spumotim la vanzarea diviziei auto catre Johnson Controls, unul dintre cei mai mari furnizori auto din lume, si a reprezentat SIF4 Muntenia la vanzarea participatiei de 6% din actiunile BCR catre actionarul majoritar al bancii, grupul Erste.

De asemenea, a asistat juridic Sekisui Chemical Co. la intrarea pe piata Europei Centrale si de Est prin achizitia a 75% din rabmer-Group, Austria, o firma cu o prezenta activa in intreaga regiune si East Point Holdings Ltd. cu privire la vanzarea sucursalei sale Agri Point Ltd, activa in domeniul comertului cu cereale, catre CHS Europe S.A., o sucursala a CHS Inc., cu sediul in Statele Unite (valoare: 45 milioane de euro).

Markus Piuk, despre tranzactii si antreprenoriat:

2011, un an cu tranzactii inghetate. “Ne-am asteptat sa incheiem mai multe deal-uri decat in 2010. Atunci erau multe tranzactii in pipeline, am facut due diligence-uri, negociat contracte, insa foarte putine s-au realizat. Poate programul de privatizare prin Bursa va aduce din nou Romania in atentia invesitorilor straini. Va fi foarte important ca listarile anuntate sa aiba succes - daca nu, interesul si apetitul investitoriilor pentru companiile romanesti nu vor reveni curand”, explica avocatul Markus Piuk.

La inceputul anului trecut, avocatul avea doua mari tranzactii in procese de due-dilligence intense care au picat in stadii destul de avansate din cauza pretului si a faptului ca board-ul unui client - cumparatorul -, un investitor strategic, a decis ca nu mai vrea sa aiba o expunere atat de mare pe Romania. “Target-ul arata foarte bine, insa asa a decis investitorul la nivelul Board-ului”. In opinia lui Markus Piuk, asteptarile proprietarilor de active nu s-au ajustat foarte mult in ultimii ani. “Mai este loc de scadere. Asteptarile antreprenorilor sunt ridicate deoarece toti mizeaza pe o crestere economica”.

Modelul polonez. “Romania are totusi avantajul marimii. Este o piata mare comparativ cu alte tari din Sud-Estul Europei si are de recuperat foarte mult, astfel incat exista potential de crestere. Sentimentul in Vestul Europei nu este unul pozitiv. Avantajele Romaniei nu sunt valorificate la maximum, avem si o problema in ceea ce priveste autoprezentarea tarii in strainatate. Spre comparatie, polonezii au mai mult talent in felul in care se promoveaza pe scena internationala. Polonia trebuie sa ramana o tara de referinta pentru noi.”

Tranzactii in sistemul bancar? “Vom vedea consolidari in banking. Mai multi jucatori vor pleca din regiune. O sa vedem la nivel regional o consolidare. Ma refer la jucatorii de talie medie, cei mari vor ramane. Ar fi posibil sa vina aici chinezii, insa nu stiu cum vor reactiona bancile centrale. Este un moment greu pentru vanzarea unei banci”.

Antreprenoriatul romanesc. “In Romania sunt multi antreprenori extraordinari, insa trebuie luat in calcul faptul ca nu este un climat favorabil pentru ei. Multi nu si-au consolidat inca afacerile, probabil si din cauza relatiei pe care o au cu bancile. Romanul este un bun antreprenor, mai ales la nivelul de start-up, insa are probleme la faza de crestere si consolidare.”
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri