“In unele situatii, daca nu ai lichiditati, profitul nu mai are nici o valoare, dupa cum demonstreaza situatia multor firme aflate „pe plus”, dar care, din cauza lipsei de fonduri, au intrat in insolventa la solicitarea partenerilor de afaceri care nu si-au incasat banii”, a declarat Serban.

Aceasta a spus ca multe companii s-au adaptat sau au reactionat cu intarziere fata de provocarile crizei, obisnuiti mai mult cu comportamentul de business din anii de boom economic premergator.

“Partea cea mai dificila a crizei se pare ca a trecut, dar finantarile sunt inca foarte greu de gasit, bancile mentinand restransa finantarea capitalului de lucru, asa incat cash-flow-ul si utilizarea lichiditatilor raman chestiuni vitale pentru orice companie. Unii manageri trec in „extrema” cealalta, care este la randul sau periculoasa: au tentatia ca, atunci cand dispun de fonduri, sa achite rapid din datorii, fara sa ia in calcul lichiditatile necesare pentru continuarea activitatii si generarea unor noi venituri care, in timp, sa aduca o valoare reala de acoperire a noilor datorii generate. Firmele respective intra, desigur, in blocaj, a aratat Mirela Serban.

Citeste si:

Potrivit R&M Audit Contabilitate, un alt aspect care poate crea probleme firmelor este managementul defectuos al contractelor, uneori gandite doar din punct de vedere al profitului, nu si al cash-flow-ului.

De exemplu, neincasarea unor avansuri pentru lucrarile mai mari si dedicate (personalizate), compania riscand ulterior sa ramana cu factura aferenta neachitata, fapt care uneori poate fi fatal.