Producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, care a iesit in iunie din insolventa, a castigat miercuri procesul cu Energy Holding, compania lui Bogdan Buzaianu, supranumit "cel mai mare baiat destept" din energie, care ceruse despagubiri de 1,1 miliarde lei (250 milioane euro) pentru denuntarea contractelor de furnizare de energie electrica, a anuntat joi fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, casa de insolventa a lui Remus Borza.

"Prin sentinta civila pronuntata miercuri, 12.10.2016 de Tribunalul Bucuresti in dosarul 22062/3/2013, instanta a respins actiunea in despagubiri introdusa de Energy Holding si a obligat-o si la plata cheltuielilor de judecata catre Hidroelectrica in suma de 168.952,24 lei, onorarii avocatiale si de expert", a precizat Euro Insol. Hidroelectrica se afla in insolventa din iunie 2012, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 - februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

Pe perioada insolventei, compania a fost administrata de administratorul judiciar Remus Borza, care a eliminat contractele paguboase cu "baietii destepti" din energie si a redus personalul companiei, scrie News.ro.

Potrivit lui Remus Borza, contractul de furnizare de electricitate incheiat in 14 ianuarie 2004 intre Hidroelectrica si Energy Holding, denuntat in perioada insolventei, a cauzat companiei de stat un prejudiciu de 1,44 miliarde lei in perioada 2006-mai 2012, pentru ca a fost incheiat la un pret sub cel al pietei.

Concret, profitul Hidroelectrica a fost "privatizat" prin astfel de contracte in favoarea companiilor "baietilor destepti" din energie. "In mod corelativ, aceasta pierdere pentru Hidroelectrica s-a tradus in profit pentru Energy Holding", a precizat fostul administrator judiciar.

Totusi, desi companiile baietilor destepti din energie au pierdut procesele de fond la Tribunalul Bucuresti, ele au contestat deciziile la Curtea de Apel si au atacat Hidroelectrica la curti internationale de arbitraj.

"In octombrie si noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa solutioneze mai multe recursuri ale traderilor, dupa ce au pierdut in fond la Tribunal. Dupa ce au pierdut in fata instantelor de drept comun din Romania, baietii destepti au deschis mai multe litigii arbitrale impotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris si Washington, cu termene de solutionare octombrie-decembrie 2016. Asta arata miza extraordinara a acestor contracte pentru traderii de energie” a afirmat Remus Borza, citat in comunicat.
Potrivit estimarilor Euro insol, Hidroelectrica a pierdut in perioada 2006 - 2012 peste 1 miliard de euro din derularea contractelor denuntate cu "baietii destepti" si ar ufi pierdut inca pe atat pana in 2018 - 2019, cand expirau contractele.

Pe perioada insolventei, Hidroelectrica a devenit una dintre cele mai profitabile si mai bogate companii de stat din Romania. In 2016, compania ar putea obtine un profit record de 1,3 miliarde de lei, fata de 899,4 milioane lei in 2015.

In plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichiditati de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash). Producatorul de energie are acum 3.200 de salariati, fata de 5.239 salariati la momentul intrarii in insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri