Greva, inclusiv cea de avertisment, poate fi declansata numai daca momentul inceperii a fost adus la cunostinta angajatorului sau a organizatiilor patronale cu cel putin 48 de ore inainte si doar daca exista acordul a cel putin jumatate din numarul total al membrilor de sindicat.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMPS) a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii nr.62/2011, care stabileste ca greva poate fi precedata de o greva de avertisment, care, daca se face cu incetarea lucrului, nu poate avea o durata mai mare de doua ore si ca ambele tipuri de greva pot fi declansate numai daca momentul declansarii a fost adus la cunostinta angajatorului sau a organizatiilor patronale cu cel putin 48 de ore inainte, scrie Mediafax.

Proiectul de act normativ mai prevede ca hotararea de a declansa greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, cu acordul a cel putin jumatate din numarul total al membrilor organizatiilor sindicale respective. La angajatorii la care nu sunt organizatii sindicale reprezentative, hotararea de declansare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul a cel putin jumatate plus unu din numarul total al angajatilor incadrati sau, dupa caz, ai subunitatii sau compartimentului in care s-a declansat conflictul colectiv de munca, se precizeaza in proiect.

Pe langa greva propriu-zisa, salariatii au dreptul de a declansa greva de solidaritate, in vederea sustinerii revendicarilor formulate de angajatii din alte unitati.

"Hotararea de a declansa greva de solidaritate poate fi luata de catre organizatiile sindicale reprezentative afiliate la aceeasi federatie sau confederatie sindicala la care este afiliata organizatia sindicala organizatoare. Greva de solidaritate nu poate avea o durata mai mare de o zi si trebuie anuntata in scris angajatorului cu cel putin 48 de ore inainte de data incetarii lucrului", se arata in proiectul de act normativ.

Potrivit documentului, participarea la greva este libera si nimeni nu poate fi constrans sa participe sau sa refuze sa participe.

Pe durata unei greve declansate la un angajator, pot inceta activitatea si lucratorii unor subunitati sau compartimente care nu au participat initial la declansarea conflictului colectiv de munca, organizatorii, impreuna cu angajatorul, avand obligatia sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor.

Pe durata grevei angajatorul nu poate fi impiedicat sa isi desfasoare activitatea de catre angajatii aflati in greva sau de organizatorii acesteia, fiind totodata interzisa incadrarea de personal care sa ii inlocuiasca pe cei aflati in greva.

Potrivit aceluiasi proiect, nu pot declansa greva procurorii, judecatorii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si unitatile din subordinea acestor ministere, personalul Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe si al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Personalul din transporturile aeriene nu poate declansa greva din momentul plecarii in misiune si pana la terminarea acesteia, iar personalul imbarcat pe navele marinei comerciale sub pavilion romanesc poate declansa greva numai cu respectarea normelor stabilite prin conventiile internationale ratificate de statul roman.

De asemenea, in unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, in unitatile de transporturi pe caile ferate, inclusiv pentru gardienii feroviari, in unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, apa si caldura, greva este permisa cu conditia ca grevistii si angajatorii sa asigure serviciile esentiale, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala.

Angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu pot declansa greva cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate, care sa nu puna in pericol viata si sanatatea populatiei si care sa asigure functionarea instalatiilor in deplina siguranta.

Functionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, al administratiilor publice locale si al Administratiei Nationale a Penitenciarelor pot declansa greva cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate, care sa nu puna in pericol viata si sanatatea populatiei si sa nu afecteze major linistea si ordinea publica.

Obligatiile ce revin grevistilor si angajatorilor se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile sau, dupa caz, prin acordurile colective de munca. In absenta acestor documente, obligatiile se stabilesc printr-un acord comun care se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca, sau, dupa caz, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu 24 de ore anterior declansarii grevei.

Conflictele colective de munca pot fi declansate daca angajatorul sau organizatia patronla refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, nu accepta revendicarile formulate de angajati sau de organizatiile sindicale sau nu indeplinesc obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru, formarea profesionala si conditiile de munca.

De asemenea, poate fi declansat conflictul de munca in cazul esuarii negocierilor anuale obligatorii sau in cazul neacordarii in mod colectiv la minimum 20 la suta dintre angajati, a unor drepturi individuale prevazute de lege, contracte colective si individuale de munca aplicabile.

In situatia in care angajatorul sau organizatia patronala nu a raspuns la toate revendicarile formulate sau, desi a raspuns, organizatiile sindicale nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul colectiv de munca se considera declansat.

Proiectul de modificare face referire si la negocierea colectiva, aceasta fiind obligatorie in unitatile care au peste 21 de angajati.

La nivel de unitate, initiativa negocierii apartine angajatorului, in caz contrar aceasta putand incepe la cererea organizatiei sindicale, in termen de cinci zile lucratoare de la transmiterea solicitarii.

Negocierea colectiva are loc, in fiecare an, cu cel putin 60 de zile inaintea expirarii contractelor colective de munca incheiate pe minim un an sau cu cel putin 60 de zile inaintea expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca, in cazul in care acestea sunt incheiate pe mai mult de un an.

In cazul functionarilor publici, al functionarilor publici cu statut special si al celorlalti angajati din sectorul bugetar, negocierile purtate pentru incheierea acordurilor colective de munca sau a contractelor colective de munca incep cu cel putin 60 de zile inainte de fundamentarea proiectelor de buget pentru anul urmator, la nivelul fiecarui ordonator de credite, si vor fi finalizate in cel mult 30 de zile dupa aprobarea bugetului.

"Negocierea colectiva obligatorie anual va avea ca obiect cel putin: salariile, timpul de lucru, programul de lucru, conditiile de munca si formarea profesionala", se arata in proiectul de act normativ.

Contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate se inregistreaza la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, iar contractul colectiv de munca la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de munca.

Proiectul de Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii 62/2011 mai prevede ca pensionarii si somerii pot ramane membri intr-o organizatie sindicala, conform statutului organizatiei ai caror membri sunt.
Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana la 6 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri