Piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru ca au o utilitate si pot fi considerate un "exces" in cadrul unei locuinte, apreciaza Mihail Constantin, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) responsabil cu activitatea de colectare.
"Piscinele ar fi trebuit sa fie deja taxate. (...) Ele pot fi considerate astazi un exces in cadrul unei locuinte normale. Asa cum discutam despre o bogatie, un criteriu de lux fata de o locuinta normala, poate fi considerata piscina ceva in plus fata de un standard. Poate fi considerata", a afirmat Constantin, intr-o conferinta de presa a Asociatiei pentru reformarea sistemului de impozite si taxe (ARSIT), raspunzand unei intrebari a jurnalistilor referitoare la declaratia secretarului de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea privind impozitarea suplimentara a persoanelor care au proprietati cu piscina, noteaza Mediafax.

Constantin a aratat ca piscina este o utilitate in cadrul unei locuinte, fie ca este construita in interiorul sau in afara imobilului de locuit, iar "organul local" judeca pe utilitati atunci cand face inregistrarile pentru impozitare.

"Faceti o deosebire intre o locuinta la tara construita din materiale locale cu utilitatile in spatele curtii si o alta locuinta construita tot la tara, pe vecinatatea de alaturi, cu fosa, care are toate utilitatile in casa si mai are si boiler si hidrofor si-si trage apa. Ele vor fi impozitate diferit. Daca o consideram si pe a treia, care are si piscina, iata ca sunt trei categorii diferite. Logic, ar fi trebuit sa fie trei categorii diferite de impunere.", a explicat Constantin.

Liviu Voinea a declarat, saptamana trecuta, ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiu solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent. El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

Intrebat daca este de acord cu propunerile secretarului destat, premierul Victor Ponta a afirmat marti ca impozitul pe piscine se practicata in toata Uniunea Europeana.

"Nu prea sunt asa multe piscine in Romania de impozitat. E o idee importata din Grecia. Acolo chiar erau foarte multe piscine de impozitat. Repet, vreau si cred si apreciez munca domnului Voinea si a celorlalti de la Finan?e, dar vreau sa vad fiecare propunere in parte cu un studiu de impact. Va aduce mai multi bani, nu va aduce? E pozitiva pentru economie sau nu?", a afirmat seful Executivului.

Oficialul ANAF a adaugat ca declaratia lui Voinea a fost lansata ca o discutie despre cum se vede in public o idee despre taxarea bogatiei.

"Asta este conceptul. Este de analizat acum care este varianta, din ce e construita, cum se alimenteaza, consuma apa, deverseaza apa, pana la urma si regiile de apa care primesc lichidele alea care se scurg taxeaza si ele metri cubi, sunt multe de discutat", a mai spus vicepresedintele ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

In cazul populatiei, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabila a cladirii, care se stabileste in functie de tipul cladirii, rangul localitatii si zona in care se situeaza imobilul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri