Reprezentantii Comisiei Europene (CE) au atentionat Guvernul ca modificarile legii achizitiilor publice sunt prea frecvente si ca acest fapt poate sa constituie un motiv de declansare a procedurii de infringement, deoarece denota lipsa unei stabilitati legislative si afecteaza mediul de afaceri, informeaza Mediafax.
Avertismentul a fost transmis, conform unui document oficial, de catre membrii Directiei Generale de Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene (DG MARKT), intr-o reuniune organizata la Bruxelles, la finele lunii august, cu o delegatie romana condusa de Eugen Teodorovici, consilier de stat al premierului, avand ca tema modificarea legislatiei in materie de achizitii publice. Informarea prin care autoritatile romane sunt anuntate despre atentionarile primite din partea CE a fost transmisa inclusiv premierului Victor Ponta.

In document se arata ca reprezentantii CE a atras atentia ca modificarile legislative sunt prea frecvente, in conditiile in care statele membre oricum vor fi obligate in viitor sa opereze modificari de legi dupa adoptarea noului cadru legislativ comunitar.

"A fost semnalat ca Comisia are aceeasi abordare si pentru alte state membre, carora le recomanda sa se gandeasca de doua ori inainte de a opera modificari legislative in aceasta perioada, deoarece vor trebui sa se alinieze, respectiv sa transpuna in legislatia nationala noile directive. Totodata, Comisia a explicat ca si frecventa modificarilor legislatiei nationale poate sa constituie un obiect de lansare a procedurii de infringement, deoarece lipseste stabilitatea legislativa si aceasta afecteaza mediul de afaceri", se afirma in documentul citat.

In discutiile de la Bruxelles, partea romana a insistat ca propunerile de modificari pentru cadrul legislativ national au fost elaborate in urma consultarii cu mediul de afaceri si ca se doreste solutionarea problemelor legate de absorbtia fondurilor comunitare, deoarece achizitiile publice constituie problema principala.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a analizat in sedinta un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara a fi obligate sa initieze licitatii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achizitiile sub acest plafon urmand sa fie eliminata si garantia de participare

De asemenea, in proiect era propusa relaxarea conditiilor de pret pentru participantii la licitatii publice, prin reducerea de la 85% la 60% din valoarea estimata a contractului sau la 70% din pretul mediu al celelorlalte oferte a nivelului sub care un pret poate fi considerat ca nefundamentat.

Ulterior, in luna septembrie, a fost lansat un nou proiect care stabileste ca limita sub care pretul ofertat pentru un contract de achizitie publica este considerat ca "neobisnuit de scazut", neputand fi respectat de catre executant, va fi redusa de la 85% la 70% din valoarea estimata a contractului, actuala limita fiind pastrata doar daca sunt depuse minim cinci oferte.

Tot in luna septembrie a fost redactat un alt proiect de modificare a legislatiei achizitiilor publice, care elimina termenul obligatoriu de 20 zile in care o unitate de stat este obligata sa selecteze un castigator dintre participantii la licitatii publice, astfel incat institutiile statului nu vor mai fi constranse sa se incadreze intr-un anumit termen pentru a incheia evaluarea ofertelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri