PREMIERA: Codul Fiscal permite recuperarea pierderilor fiscale inregistrate dupa fuziune sau divizare

Noua dispozitie prevede ca persoanele juridice supuse unei proceduri de fuziune sau divizare (societati comerciale, societati agricole, asociatii si fundatii) isi pot recupera pierderile fiscale inregistrate in ultimii cinci ani fiscali in cazul in care trec printr-un proces de fuziune sau de divizare. Acestea se pot „recupera de catre contribuabilii nou infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.”

Totodata, atunci cand este cazul pierderilor fiscale inregistrate de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Reglementarea este intrutotul noua, fiind prima data cand Codul Fiscal permite recuperarea acestor pierderi. Dispozitia ce prevede acest fapt a aparut odata cu seria de modificari ale Codului Fiscal din Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 ce a fost publicata in M.Of nr. 621 de la finele lunii august. Pierderile fiscale in situatia operatiunilor de fuziune ori divizare sunt mentionate in al doilea alineat al articolului 26.

Conform acestei noi dispozitii legale, este permisa recuperarea pierderilor fiscale ale unei persoane juridice care inceteaza la data fuziunii totale ori divizarii totale ori unei persoane juridice care se transforma in caz de fuziune partiala ori divizare partiala, in acest ultim caz doar proportional cu partea din patrimoniu transmisa. Astfel, pierderea fiscala se va recupera de catre noua persoana juridica ce va rezulta din fuziune ori divizaresau de catre persoana juridica preexistenta, care preia o parte din patrimoniu in urma fuziunii ori divizarii.

O problema de interpretare provine din modul de formulare a textului de lege. In formularea art. 26 alin. (2) C.Fiscal, sunt utilizate atat termenul de societate, cat si de persoana juridica, atunci cand se desemneaza subiectele fuziunii ori divizarii. Cum textul poarta nota marginala Pierderi fiscale, apreciem ca recuperarea este posibila la toti contribuabilii supusi impozitului pe profit, nu numai societati (comerciale).

Ioana Costea este Coordonatoarea departamentului de drept fiscal al societatii de avocatura Chiuariu & Asociatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri