Omul de afaceri Marius Locic, care este vizat in ancheta fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, a aratat joi la DIICOT ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.

Locic a fost adus joi dupa-amiaza de mascati la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unde procurorii il vizeaza pe acesta in dosarul in care aproximativ 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro.

La intrarea in sediul DIICOT, Locic a fost lasat sa spuna cateva cuvinte, acesta aratand ca se considera absolut nevinovat de acuzatiile generale ce au fost anuntate, pana la acest moment, prin anuntul oficial al DIICOT.

"Vreau sa va spun ca sunt total nevinovat in acest dosar al bancherilor sau al fraudelor despre care se tot spune pe toata media ca exista. Din punctul meu de vedere, in relatia Locic-banca nu exista nicio frauda. Din punctul meu de vedere, Locic nu a facut decat un singur lucru: de a efectua afaceri specifice comerciale, iar referitor la ce observ pe toate televiziunile ca s-a dat in ziua de astazi (joi - n.r.) ca au fost reevaluate, ca sunt bancile inselate, nu este adevarat. Toate bancile de la care Locic are credit au intalniri lunare pentru relansarea activitatilor comerciale si, spre surpriza dumneavoastra, bancile au, cel putin fata de mine, bancile au avut toata bunavointa ca sa relansam toate afacerile. Toate creditele lui Locic sunt spre acordare pozitiv. (...) Daca exista fraude in sistemul bancar, nu au legatura cu Locic", le-a declarat el jurnalistilor, noteaza Mediafax.

Omul de afaceri a mai spus ca, in opinia sa, ar fi deranjat in privinta proiectelor a doua piete care sa fie construite in Capitala. "In momentul de fata, sunt doua piete mari: una in sectorul 2, Piata Basarabia, si una in sectorul 1, Piata Gara de Nord, care, in momentul de fata, incepand de saptamana viitoare, trebuie ca ele sa inceapa investitia. Cred sau am senzatia ca am deranjat pe cineva din sistemul legume-fructe din strainatate, pentru ca nu cred ca deodata a venit pe Locic in momentul cand exista aprobare data de primarii, buavointa de partea bancilor. Referitor la toate credite la care se face referire, Locic nu a fraudat, Locic nu a facut decat un singur lucru: sa faca un business si drept dovada ca am avut inspiratie este ca astazi, 2012, ziua 13, am fost invitat zilele trecute de banci, mi s-a dat raspuns pozitiv pentru relansarea tuturor activitatilor comerciale pe care eu le am in legatura cu ele", a aratat Locic, in fata sediului DIICOT.

Intrebat daca ii cunoaste pe fratii Crestin si daca a avut afaceri cu acestia, Locic a spus ca el "cunoaste foarte multa lume", adaugand ca nu stie pentru ce a fost chemat de procurori la DIICOT.

In dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro mai sunt vizati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti, responsabili ATE Bank, precum si fratii Crestin, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg.

Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, in ancheta este vizata si sotia lui Marius Locic, au mai declarat aceleasi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, si Dana Bajescu, directorul Grupului BRD Dorobanti din Bucuresti, notarul Paula Rosenberg si Vasile Crestin.

Si Dumitru Crestin spune ca este nevinovat

Potrivit unui comunicat, Dumitru Crestin nu este implicat in cazul privind fraudele bancare si nu este plecat din tara, precizarea venind dupa ce din randul avocatilor s-a vehiculat informatia potrivit careia ar fi plecat in Dubai.

Al treilea frate Crestin se numeste Ion.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.

Perchezitiile au fost dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala la 48 de adrese din municipiul Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

La finalul perchezitiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, precizeaza DIICOT.

"In fapt se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

foto: Agerpres


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Trei indivizi au obtinut credite cu acte false