Insolventa Hidroelectrica, din iunie anul trecut, a generat un soc in randul consultantilor de business si al bancherilor de investitii din strainatate, afirma Adrian Bulboaca, unul dintre avocatii romani specializati in tranzactii.
“In mod particular, insolventa Hidroelectrica a determinat un real soc mai ales in randul bancherilor de investitii. Nu exista bancher de investitii din Romania sau din strainatate care sa nu fi fost socat despre acest eveniment. Nu inseamna neaparat ca insolventa este un demers rau”, afirma Adrian Bulboaca, managing partener al casei de avocatura Bulboaca &Asociatii.

Compania Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie anul trecut, din mai multe cauze, printre care vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita. Guvernantii spera ca Hidroelectrica sa iasa din procedura de insolventa la jumatatea acestui an.

Avocatul Adrian Bulboaca utilizeaza terminologia bancherilor de investitii atunci cand descrie situatia de la Hidroelectrica, care era perceputa ca fiind “perla coroanei” in randul companiilor de stat. “Toti bancherii de investitii se intrebau <<Daca perla coroanei nu este sigura, atunci ce se intampla cu celelalte companii de stat?”. In opinia sa, masurile luate la nivel politic pentru un anumit sector sau cu privire la o societate de stat pot avea consecinte in zone neasteptate. “De pilda, una din principalele griji care a aparut in legatura cu acest fenomen era urmatoarea: <<se va mai finanta o societate de stat in conditiile in care Hidroelectrica a intrat in insolventa?>> Apetitul bancherilor este influentat de acest fenomen dincolo de performantele economice”, explica Adrian Bulboaca.

Avocatul opineaza ca reorganizarea unei societati de stat se impune cu necesitate atunci cand indicatorii sunt problematici. “Reorganizarea unei societati de stat are si o componenta sociala. De aici si reticenta unor politicieni. Sunt un sustinator al reorganizarii sectorului public din Romania. Asa cum se intampla in implementarea oricarei masuri, este esential ca procesul de organizare sa fie privit sub toata profunzimea sa, cu toate planurile implicate.”

Adrian Bulboaca a detinut anul trecut vreme de trei luni calitatea de administrator provizoriu al Oltchim Ramnicu-Valcea. Modelul Hidroelectrica se urmareste a fi implementat si pentru restructurarea Oltchim Ramnicu Valcea, potrivit guvernantilor, care au decis sa ceara intrarea Oltchim in insolventa, dupa o incercare esuata de a privatiza compania anul trecut. “Ambele insolvente au ca obiectiv, in mod firesc, punerea activitatii pe un fagas economic viabil. Dupa incetarea insolventei Hidroelectrica , pasul urmator trebuie sa fie listarea companiei. La Oltchim, pasul firesc ar fi privatizarea. Procesul in sine va presupune masuri corespunzatoare pentru rezolvarea situatiei respective. In esenta, reorganizarea si privatizarea societatilor de stat nu sunt imposibile. Insa, a fost mai grea crearea unui precedent: insolventa Hidroelectrica, un pas foarte bun in restructurarea institutiilor de stat in Romania", crede Adrian Bulboaca.

Din punct de vedere economic si politic, 2012 a fost un an extrem de dur, explica Adrian Bulboaca, iar economia romaneasca nu a facut o figura aparte de restul lumii. In acelasi timp, “din punct de vedere politic, am trait cu totii in aceasta tara, iar perceptia clientilor cu privire la schimbarile politice intervenite inainte de termen nu a fost plina de entuziasm.”

Firma de avocatura Bulboaca&Asociatii a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de circa 27%, iar marja de profit a fost cuprinsa in intervalul 50-55%. Ultimul an a fost cel mai bun ca nivel de facturare din istoria firmei, spune Adrian Bulboaca, iar valoarea incasarilor “a depasit pragul de 3 milioane de euro”.

Practica de corporate M&A, care include si dreptul muncii, a fost in continuare cea mai activa anul trecut (cu o pondere de aproximativ 38%), urmata de finantari, energie, concurenta si insolventa. “Din fericire, nivelul facturilor neincasate la nivelul anului 2012 este foarte mic, in jurul a 10%, un procent de incasare foarte mare.”

Adrian Bulboaca infiinta propria casa de avocatura in urma cu sase ani, dupa o cariera indelungata in marile firme internationale. Povestea sa de business, in acest articol.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri