“In momentul in care am plecat de la Linklaters am avut trei optiuni, insa ideea unui proiect pe cont propriu a fost exceptionala”, spune avocatul Adrian Bulboaca, care in urma cu cinci ani infiinta propria casa de avocatura, dupa o cariera indelungata in marile firme internationale.
Ultima casa de avocatura la care Adrian Bulboaca a lucrat inante de a crea propria casa de avocatura a fost Linklaters, care ulterior, in 2008, a decis sa inchida biroul din Romania. Decembrie 2006 a insemnat un moment de rascruce profesionala pentru Bulboaca.

“Aveam optiunea sa infiintez biroul DLA Piper din Bucuresti, sa ma alatur celor de la Tuca Zbarcea & Asociatii ori sa merg pe cont propriu. Am ales a treia solutie si bine am facut. Nu regret absolut nimic”, spune Adrian Bulboaca. In cazul in care ar fi ales a doua varianta, probabil ca numele casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii ar fi fost altul acum, afirma zambind avocatul.”Florentin (n.red.: managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii) imi e foarte bun prieten, ar fi fost extraordinar daca am fi lucrat impreuna, am facut armata la aceeasi unitate si in facultate am stat in aceeasi camera de camin. Modelul lor de business este potrivit, insa am avut nevoie de propria provocare”.

2011, cel mai bun an


Primul an de activitate pe cont propriu a fost si cel mai dificil pentru avocatul antreprenor Adrian Bulboaca, cand trebuia sa se impuna pe piata si sa organizeze propria firma. “A fost un an solicitant din punct de vedere administrativ. Din 2009 lucrurile s-au asezat, astfel incat am ajuns anul trecut la un nivel de maturizare foarte ridicat”.

Firma de avocatura a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de circa 33%, iar profitul a avansat cu 25% fata de 2010, cu o marja cuprinsa in intervalul 50-55%. Ultimul an a fost cel mai bun ca nivel de facturare din istoria firmei, spune Adrian Bulboaca, fara a preciza valoarea incasarilor. Pentru 2012, partenerii firmei si-au propus un avans comparabil cu cel de anul trecut, iar pentru urmatorii cinci ani extinderea echipei la un numar de 50 de avocati, fata de 30, cati sunt in prezent.

In prezent, Bulboaca &Asociatii acorda consultanta intr-o fuziune dintre doua multinationale din domeniul productiei, “poate una dintre cele mai mari ale acestui an”, la care avocatii au inceput sa lucreze in septembrie anul trecut. “Suntem in faza in care se finalizeaza documentele tranzactiei si estimez ca deal-ul va fi incheiat in mai-iunie”. Anul trecut casa de avocatura a fost implicata intr-o trazactie semnificativa care a picat insa din cauza rezultatelor raportului de due-dilligence, fara nicio legatura cu efectele crizei.

Practica de corporate M&A, care include si dreptul muncii, a fost cea mai activa anul trecut (cu o pondere de 38%), urmata de financiar (26%), litigii si arbitraj (17%), finantari (13%), energie (10%).

“Prin natura economiei romanesti, anumite segmente nu au cum sa genereze o pondere foarte mare in incasarile totale, cum ar fi o ramura foarte specializata, asset finance (achizitii de avioane, vapoare) sau proprietatea intelectuala”, adauga Adrian Bulboaca.

“Criza ne-a facut gospodari”


Aparitia crizei a fost utila, in opinia lui Adrian Bulboaca, intrucat oamenii de business au fost obligati sa isi regandeasca activitatea si sa fie mai atenti la activitatea de zi cu zi. “Am renegociat cu furnizorii fiecare contract si ne-am dat seama ca faceam risipa. Criza a facut sa redevenim gospodari. Am devenit extrem de atenti la costuri si la scadentele de plata. A fost un bun prilej pentru toti sa ne implicam mai mult in procesul de dezvoltare. Si colegii cu experienta mai mica au constientizat acest lucru, mai ales in contextul unei competitii acerbe”.

Totusi, primul val al crizei nu a generat ajustari considerabile a ratelor orare percepute. “Am incheiat un contract-cadru cu clientii si le oferim rate preferentiale. De fiecare data, agream factura inainte de executie, ceea face ca gradul de colectare sa fie bun. In fiecare an ramane de recuperat doar 10% din valoarea facturata, un indicator de lichiditate foarte bun”, explica Bulboaca, adaugand ca nivelul onorariilor percepute de avocatii sai se incadreaza in intervalul 150-300 de euro/ora.

Casa de avocatura Bulboaca & Asociatii a ajuns la o structura de opt parteneri in urma promovarii de la inceputul anului a doi avocati. “Partenerii nostri sunt extrem de competitivi la castiguri cu cei din firmele internationale care au birouri in Bucuresti. Exista un avantaj mare pe care firmele romanesti il au in comparatie cu societatile de avocatura internationale: partenerii nu sunt sub presiunea obiectivelor. Acolo sunt target-uri extrem de precise. Doar faptul ca ai performat in anii anteriori te poate ajuta daca intr-un anumit an ai evoluat mai prost, altfel te pot da afara”, spune avocatul Adrian Bulboaca, care are o viziune interesante despre firmele de avocatura internationale. “In momentul in care intri intr-o firma globala, trecutul nu conteaza, ci doar viitorul. Devii un nume in Romania si apoi ai sanse ca pe parcurs sa se renunte la tine si trebuie sa o iei de la capat”.

Un moment delicat in istoria casei de avocatura a fost incendiul care a cuprins vechiul sediu, din Millennium Business Center. “Incendiul a adaugat sarea si piperul intregii activitati. Imi amintesc ca eram cu toti partenerii in noaptea incendiului, la 2 noaptea, si ne intrebam cate firme se pot mandri cu asa ceva. Din fericire, am reusit sa ne mutam rapid si sa fim functionali in 48 de ore”, incheie Adrian Bulboaca.

Imediat dupa incident, Bulboaca & Asociatii s-a mutat temporar in birourile Regus City Centre din zona Piata Rosetti, unde a inchiriat 500 metri patrati, iar apoi, la inceputul lui 2010, a inchiriat aproape 750 mp in cladirea de birouri UTI, amplasata in apropiere de Piata Universitatii, la intersectia bulevardului Vasile Lascar cu strada Batistei. Vezi aici mai multe detalii despre biroul avocatilor Bulboaca & Asociatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri