Un avocat entry-level castiga 1.000 de euro

Un avocat de business entry-level ajunge sa castige in prima luna un salariu brut de peste 1.000 de euro, iar angajatii exceptionali primesc si un bonus care ajunge chiar si la valoarea a cinci remuneratii lunare, spune Adrian Bulboaca, managing partner al firmei Bulboaca & Asociatii.

“Salariile entry-level oferite de casa noastra de avocatura sunt la nivelul firmelor internationale din Romania, in jurul a 1.000 de euro, chiar peste acest prag. Angajatii noi beneficiaza, de regula, si de un bonus, ca modalitate de a puncta faptul ca dorim sa investim in ei. Traditional, bonusurile in avocatura au ca unitate de masura salariul, in principiu, maximum doua salarii. Va spun cu mana pe inima ca multi au primit chiar si 5 salarii. Trebuie sa facem distinctia intre avocatii exceptionali si avocatii buni”, afirma Adrian Bulboaca, care si-a infiintat propria casa de avocatura in urma cu sase ani, dupa o cariera indelungata in marile firme internationale.

Echipa Bulboaca & Asociatii numara in prezent 30 de avocati. “Intentionam sa recrutam 5 studenti exceptionali anul acesta.”

Un alt avocat de business, din aceeasi generatie cu Adrian Bulboaca, Florentin Tuca, managing partner al Tuca Zbarcea & Asociatii, descria pentru Wall-Street.ro noul val de avocati: “Tinerii vor trai intr-o economie dominata de o dictatura a corporatiilor. (…) Ei viseaza la o vedere la mare. Nu au ambitii antreprenoriale. Doar elitele au ambitii, dar masa studentilor si a elevilor este mai slab pregatita si mai putin motivata decat studentul si elevul mediu din anii mei. Arhetipul studentului mediu de acum: nu are preocupare pentru lectura si este mai putin temeinic. Cand spun temeinicie, ma refer la rigoarea lucrului facut ca lumea. Pentru reprezentantii generatiei tinere, avocatura si, in general, cariera reprezinta o anexa, nu este centrul vital al preocuparii lor. La interviuri sunt intrebat adesea: dar work-life balance aveti? Cate zile de concediu am?”.

Avocatul Adrian Bulboaca spune, totusi, ca s-a confruntat cu situatii mixte: a intalnit studenti foarte buni si, in egala masura, tineri mai putini profesionisti. “Actul de invatamant este foarte mult desprins de activitatea practica. Vorbim despre o diferenta uriasa! Studentii nu vad cum arata un contract in facultate. Este foarte multa teorie in continuare. Eu nu stiam cum arata un contract in 1993, atunci cand am absolvit facultatea. Este ca si cum urci intr-o masina fara carnet de conducere, dar cunosti principiile de functionare a motorului.”

Firma de avocatura Bulboaca&Asociatii a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de circa 27%, iar marja de profit a fost cuprinsa in intervalul 50-55%. Ultimul an a fost cel mai bun ca nivel de facturare din istoria firmei, spune Adrian Bulboaca, iar valoarea incasarilor“ a depasit pragul de 3 milioane de euro”.

Practica de corporate M&A, care include si dreptul muncii, a fost in continuare cea mai activa anul trecut (cu o pondere de aproximativ 38%), urmata de finantari, energie, concurenta si insolventa. “Din fericire, nivelul facturilor neincasate la nivelul anului 2012 este foarte mic, in jurul a 10%, un procent de incasare foarte mare.”


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Legal Business »Setari Cookie-uri