Avocatii Adriana Almasan (foto stanga) si Mihaela Badescu (foto dreapta) au obtinut suspendarea in instanta a executarii amenzii aplicate Trustului de Montaj Utilaj Chimic Bucuresti (TMUCB) in urma investigatiei Consiliului Concurentei privind licitatiile organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Medias.
In noiembrie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat patru companii in urma unei investigatii incepute in 2011, aplicand amenzi in cuantum total de 5,6 milioane de euro. Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de suspendare a executarii deciziei Consiliului Concurentei formulata de TMUCB in valoare de 2,5 mioane de euro, aceeasta fiind singura intreprindere, dintre cele patru amendate, in privinta careia executarea amenzii a fost suspendata.

Hotararea adoptata in data de 30 ianuarie 2013 este executorie, insa poate fi atacata cu recurs Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Firmele sanctionate sunt Condmag Brasov, Inspet Ploiesti, Moldocor Piatra Neamt si TMUCB. (Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucuresti), sanctiunile fiind aplicate in cadrul unei investigatii privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz in perioada 2009 - 2011, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Astfel, firmele Condmag si Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion de euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizata in anul 2009.

"Trucarea ofertelor a constat in schimbul de informatii sensibile, cu caracter confidential, care au permis frmei Inspet sa castige licitatia, conform unei intelegeri prealabile", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei din noiembrie 2012, citat de Mediafax.

De asemenea, firma Moldocor a fost amendata cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Conducta de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizata in anul 2011. Trucarea licitatiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenti, firma T.M.U.C.B. transmitand firmei Moldocor informatii confidentiale cuprinse in oferta sa financiara.

"Avem dovezi ca aceste companii s-au inteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Intelegerile de trucare a licitatiilor, reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea, de catre autoritatea contractanta, a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia", declara Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri