Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat in dezbatere publica un proiect de ordin pentru modificarea declaratiei unice 112.

Schimbarile au in vedere modificarile aduse Codului fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr.8/2013, unele propuneri primite de la reprezentantii institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si de la unele directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, ANAF propune eliminarea din Nomenclatorul „Creante fiscale”, a doua tipuri de creante, respectiv „contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal“ precum si „impozitul aferent veniturilor din activitati agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Codul Fiscal”, dar si completarea categoriilor de conditii de munca, din „Anexa Angajator” a declaratiei, cu o noua categorie, „alte conditii de munca”.

Totodata, Fiscul propune modificarea Nomenclatorului „Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului“, prin eliminarea tipului de asigurat care realizeaza venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal, completarea cu doua tipuri de asigurat si anume „personal militar, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, fara drept de pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale” si „persoane fizice care realizeaza venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti si care declara si achita contributiile sociale individuale potrivit art.296^19 alin.(1^13) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Au mai fost inaintate propuneri cu privire la completarea Nomenclatorului “Tip asigurat“ cu un nou tip de asigurat “Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie”, adaptarea sectiunii C, din „Anexa Asigurat” a declaratiei, astfel incat sa permit declararea separata, pentru aceeasi persoana, a fiecarui tip de venit realizat pentru luna de raportare (sectiunea C devine repetitiva) si modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Formularul 112, astfel modificat, urmeaza sa fie utilizat incepand cu obligatiile aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANAF si impozitarea criptomonedelor: ce trebuie sa stii