O preocupare importanta pentru asiguratorii locali in acest an va fi protectia si mentinerea afacerilor, in conditiile in care cuantumul daunelor va pune presiune asupra companiilor, iar banii de la actionarii straini nu vor mai alimenta infuziile de capital.
“In Romania am trecut, pana acum, prin trei ani de declin si ramane sa vedem daca, in cele din urma, si acest an va fi similar. Acestea, in conditiile in care, penetrarea asigurarilor in PIB si in randul populatiei a scuzat, primele brute subscrise au scazut, dar, in schimb, au crescut despagubirile si pretentiile clientilor in acest sens. Cuantumul daunelor exercita o presiune constanta asupra companiilor de asigurari”, a declarat Rangam Bir (foto), CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. A doua zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Asigurarilor Auto si Zilei Pietelor Internationale care se vor desfasura in paralel la Cazinoul din Sinaia.

Potrivit managerului acest lucru nu a facut decat sa puna presiune supliemntara pe capacitatea financiara a companiilor, cat si la nivelul industriei, ca total. “O industrie de asigurari trebuie sa fie sanatoasa, fiind o industrie strategica pentru economie”, a argumentat el.

Piata de asigurari, asa cum a anuntat CSA, a crescut in primul trimestru pentru prima data in ultimii trei ani. Cu toate acestea, economia Romaniei a intrat in recesiune, ceea ce va pune din nou presiune pe industria de asigurari, in conditiile in care solicitarile de daune vor creste si mai mult, apreciaza seful Allianz.

“De aceea, o preocupare importanta pentru companiile de asigurari in acest an va fi protectia si mentinerea afacerilor. La sfaristul anului 2010, investitiile companiilor de asigurari in economie depaseau suma de 16 miliarde de lei si desi, am fost in perioada de criza, aceste investitii au crescut, in ultimii ani. Ca urmare, industria de asigurari se dovedeste una strategica pentru Romania”.

El a daugat ca mai putin imbucuratoare sunt marjele de profit ale companiilor. Consider ca ar trebui sa ne uitam la noi insine in mod obiectiv si sa evidentiem problemele importante care persista”.

Rangam Bir a subliniat ca in portofoliul companiilor exista in prezent clienti care nu isi mai reinnoiesc deloc politele, acestia iesind din sistemul de asigurari facultative. „De aceea, trebuie sa ne asiguram ca acesti clienti isi mentin o forma de acoperire. Putem realiza acest lucru prin ajustarea pretului primelor existente cu riscul asumat si prin dezvoltarea de noi produse, care sa extinda ari a de servicii. Trebuie sa eliminam in mod constant segmentele cu daune mari”.

De asemenea, Rangam Bir a precizat ca subsidiarele locale ale companiilor internationale de asigurari nu vor mai beneficia, precum inainte, de asa multe aporturi de capital. Situatia economica intenrationala nu mai permite acest lucru, iar companiile din Romania vor trebuie sa-si protejeze protofoliile si afacerile, implicit, prin propriile forte.

Sapte grupuri financiare controleaza 80% din piata

Industria asigurarilor din Romania este dominata de grupuri financiare straine. Capitalul strain reprezenta 91,4% din valoarea totala a capitalului social subscris la societatile de asigurare, la finalul anului 2010.

Austriecii de la Vienna Insurance Group (27,4%), alaturi de nemtii de la Allianz (13%) si francezii de la Groupama (9,4%) detin cea mai mare cota de piata in domeniul asigurarilor din Romania. Tot 13% din piata de asigurari, la egalitate cu Allianz, detine si singura companie romaneasca din Top 5, Astra, fiind urmata de italienii de la Generali.

Asadar, Vienna Insurance Group cu 27,4%, urmata de Allianz -Tiriac Asigurari - 13%, Astra Asigurari - 13%, Groupama Asigurari - 9,4%, Generali PPF Holding - 8,1%, ING Asigurari de Viata - 6,5% si Uniqa Asigurari - 5,2% sunt cele mai mari grupuri de companii sau companii care opereaza pe piata locala de asigurari, in functie de cota de piata, conform unui studiu realizat de Ensight Management Consulting, cu privire la piata asigurarilor in Romania.

Gradul de concentrare al pietei de asigurari din Romania a inregistrat in 2010 o noua crestere de 11%, dupa ce in 2009 aproape s-a dublat. Acest lucru a fost posibil datorita consolidarii unor grupuri internationale care activeaza pe aceasta piata, precum si datorita cresterii cotei de piata din 2010 a marilor jucatori de pe piata asigurarilor.

Potrivit sutdiului, piata asigurarilor din Romania este foarte dinamica, aratand tendinte diferite pentru asigurarile de viata si cele generale. In general, o dinamica mai mare a unui segment de piata este insotita de o dinamica mai redusa a celuilalt segment. In 2010, tendinta s-a inversat in comparatie cu 2009 pentru ambele segmente ale pietei de asigurari: desi intreaga piata a asigurarilor a inregistrat o scadere de 6% , segmentul de piata al asigurarilor de viata a marcat o crestere de 2%, condusa de cresterea de 9% a asigurarilor de viata cu componenta investitionala (de tip unit-linked), in timp ce segmentul asigurarilor generale a inregistrat, pentru prima oara in 8 ani, o contractie de 8% in lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri