Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania si Moldova, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro perceptia sa despre evolutia economiei la inceput de an si subliniaza necesitatea unor povesti de succes in piata de capital, antreprenoriat si sectorul energetic.
Wall-Street.ro: Au trecut deja doua luni din 2013? Cum a inceput anul pentru economia romaneasca?

Bogdan Ion: Mediul de business a inceput 2013 intr-o maniera mai buna comparativ cu anii anteriori. Exista un optimism rezonabil legat de evolutia afacerilor in 2013 si o tendinta pozitiva in zona tranzactiilor, ceea ce confirma perceptia pozitiva din mediul de business. Ramane de vazut in ce masura aceasta va fi sustinuta de lucruri concrete.

Wall-Street.ro: Multi consultanti vorbesc despre o revenire a pietei de fuziuni si achizitii. Cum credeti ca va evolua sectorul tranzactiilor?

Bogdan Ion: Piata de fuziuni si achizitii va creste anul acesta in principal datorita restructurailor din cadrul mai multor industrii si a consolidarilor. Probabil ca vor exista si exit-uri ale unor fonduri de investitii, dar nu am vazut lucruri semnificative in primele doua luni. Anul 2013 va fi mai bun din perspectiva tranzactiilor, insa relevant este de la ce baza de referinta pornim. Ma astept sa vedem o activitate mai intensa in zona tranzactiilor cu portofolii de credite neperformante, dar cele din zona energiilor regenerabile vor fi influentate de discutiile si deciziile ce se vor lua in legatura cu schemele de sprijin. Realizarea privatizarilor si listarilor planificate va contribui la imbunatatirea climatului investitional. (…) Pentru a avea consolidari in banking este nevoie de cumparatori. Sunt multe active de vanzare in zona serviciilor financiare, insa investitorii interesati nu sunt numerosi.”

Wall-Street.ro: Investitiile straine direct sunt in scadere. La se uita acum marii investitorii straini cand tatoneaza piata romaneasca?


Bogdan Ion: Investitorul strain vrea stabilitate economica. Reducerea investitiilor straine directe din ultimii ani a fost inerenta ca urmare a crizei financiare si plasarii tarii noastre intr-o zona <<fierbinte>>. Investitorii iau in considerare foarte multe elemente de competitivitate economica. Potentialii investitoriau nevoie sa-si justifice decizia de a investi in Romania si nu in Polonia sau in Turcia si pe baza cresterilor economice prognozate in zona lor de business, ceea ce e dificil in Romania in momentul de fata. “Polonia si Turcia vor continua sa fie destinatii de mare interes pentru marii investitori in perioada urmatoare. Ce a facut diferenta in Polonia? Politicile economice aplicate cu viziune, o piata de capital extrem de activa si volumul mare de antreprenori locali care sustin o cerere interna semnificativa.

Wall-Street.ro: Cum credeti ca putem o crestere economica sanatoasa anul acesta?

Bogdan Ion: Stabilitatea macroeconomica este esentiala. Daca vrem crestere economica, ar trebui sa identificam surse de finantare suplimentare, iar singura sursa reala o reprezinta fondurile europene. O solutie este externalizarea catre institutii private a activitatilor de management al fondurilor europene. Aceasta ar duce la o verificare mai rapida a cererilor de rambursare si transferul catre autoritatea de certificare si plata si, implicit, la accelerarea rambursarii fondurilor de la UE si cresterea gradului de absorbtie. De asemenea, este important sa identificam industriile care pot atrage investitii si care sunt motivele pentru care nu le atrag sau nu le atrag pe masura potentialului lor. Un exemplu din ultima categorie este industria energetica.

Wall-Street.ro: Avem vesti bune in industria energetica?

Bogdan Ion:
Aici avem deja povestea de succes a schemei de sprijin a investitiilor in energia regenerabila. Insa la fel de importante sunt investiile in energii conventionale (hidro, termo, nucleara). Aici proiecte exista, la fel cum exista si investitori interesati de realizarea lor. Ramane ca autoritatile sa prioritizeze aceste proiecte, cum spuneam mai devreme, prin realizarea unor analize de impact socio-economic si sa le coreleze cu investitii destinate cresterii capacitatii de interconectare a retelei nationale de transport a energiei electrice.

Wall-Street.ro: Care este principala problema din industria financiara romaneasca?

Bogdan Ion: Pentru noi este importanta cresterea gradului de intermediere financiara a banilor disponibili la nivelul fondurilor de pensii si al administratorilor de asset management care ar putea finanta firmele antreprenoriale prin intermediul bursei. Sunt 5 miliarde de euro care ar putea face diferenta. Importanta este gasirea mecanismelor prin care acestea, prin intermediul bursei, sa ajunga la firme care sunt bine conduse, au un management activ si pun accentul pe inovatie. In felul acesta se poate reface lantul de generare a valorii in economie si se pot revitaliza ecosisteme alcatuite din firme antreprenoriale, universitati si organizatii interesate in sprijinirea acestora. Cred ca piata de capital trebuie promovata ca varianta alternativa de finantare. Eu sunt optimist ca lucrurile se vor dinamiza, dar avem nevoie de cateva povesti de succes la nivelul listarilor.” Suntem intr-o perioada in care sentimentul si increderea sunt elemente importante ale deciziilor de business. De aceea, cred ca una, doua listari de succes pe piata de capital vor creste cota de incredere a oamenilor de afaceri in alternativa de finantare pe care aceasta le ofera. (...) Este foarte clar ca statul nu mai poate sustine anumite tipuri de business-uri, prin urmare va trebui sa prevaleze metodele economice specifice mediului privat, cum ar fi restructurarea.

Wall-Street.ro: Cat de optimista prognoza Ernst&Young pentru evolutia veniturilor companiei in 2013?

Bogdan Ion: La Ernst & Young am bugetat o crestere a afacerilor pentru anul 2013. Activitatile noastre traditionale, auditul si consultanta fiscala, vor continua sa creasca. Auditul reprezinta 50%, iar consultanta fiscala si juridica 25% din totalul cifrei de afaceri. Cresterile cele mai mari vor proveni din consultanta pentru afaceri si optimizarea modelelor de business, asistenta pentru tranzactii si finantari si servicii juridice. (..) Auditul este o piata dificila si competitiva. Cred ca este important de realizat ca in contextul in care criza financiara se prelungeste, firmele au mai multe probleme, iar auditorii trebuie sa aplice proceduri mult mai complexe pentru a fi in masura sa emita opinia de audit catre actionari. Este important sa intelegem valoarea adaugata pe care auditul o ofera actionarilor.”
Wall-Street.ro: Ce anume v-a surprins la concluziile studiulul Antreprenorii vorbesc, realizat de Ernst&Young?


Bogdan Ion:
M-a surprins ca numai 12% dintre antreprenorii intervievati cred ca esecul intr-o afacere nu este echivalent cu esecul in cariera, fata de media europeana, de 40% . Educatia antreprenoriala trebuie inclusa intr-o mai mare masura in sistemul de invatamant in scoli si licee. (...) Eu cred ca antreprenoriatul se va dezvolta in Romania cu sustinerea antreprenorilor de succes care vor impartasi tinerilor propriile povesti de succes. Este un drum de parcurs insa, iar rezultatele se vor obtine in timp.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele 3 oportunitati pentru economia romaneasca?

Atragerea investitiilor:
In conditiile in care investitiile straine directe continua sa fie o provocare, cred ar trebui sa ne concentram intr-o mai mare masura pe cei care sunt deja prezenti cu investitii in Romania, care cunosc mediul de afaceri si doresc sa se extinda aici. Conform rezultatelor studiului Ernst & Young lansat in luna ianuarie a acestui an „O noua viziune a cresterii”, 76% dintre cei intervievati spun ca in cazul in care piata stagneaza sau intra in declin, vor ramane in piata pastrandu-si investitiile din Romania si asteptand revenirea ei. Exista deci o loialitate a investitorilor de cursa lunga care trebuie avuta in vedere.

Proiectele de infrastructura: Sunt nu numai o modalitate de crestere a competitivitatii Romaniei pentru investitiile straine pentru care „candideaza” alaturi de alte tari din regiune, ci si o sursa de crestere economica prin impactul pe care il pot avea in plan general. Este necesara insa o abordare strategica a lor, prioritizarea putandu-se face printr-o analiza a impactului socio-economic pe care fiecare proiect il poate avea. Scopul este nu numai de a avea o lista sustenabila, care sa poata fi gestionata si pentru care exista resurse, dar mai ales una care sa asigure cel mai bun rezultat pentru dezvoltarea infrastructurii din Romania.

Proiectele ale caror studii de fezabilitate si/sau orice alte documente necesare sunt intr-un stadiu mai avansat si, in consecinta, pot fi puse mai repede in aplicare ar trebui sa fie luate in considerare pentru lista de prioritati. Un alt aspect de avut in vedere pentru astfel de proiecte este ca implementarea si gestionarea lor sa nu necesite tipuri de expertiza ce ar putea lua mult timp pentru a fi obtinute/dobandite.

Pe de alta parte, proiectele care aduc mai multe aspecte noi in ceea ce priveste abordarea strategica, mecanismul de finantare si punerea in aplicare ar trebui sa fie pe o lista separata pentru o etapa ulterioara de discutie si evaluare.

Fondurile europene: In conditiile in care diversitatea si disponibilitatea surselor de finantare a proiectelor de care are nevoie economia romaneasca pentru a reporni cresterea sunt limitate, fondurile structurale raman un factor important de avut in vedere. Aici este esential insa ca toate „lectiile” perioadei de programare 2007+2013 sa fie invatate, iar toate masurile necesare sa fie apoi luate pentru ca perioada de programare viitoare, 2014-2020, sa aduca rezultate notabil imbunatatite la nivelul gradului de absorbtie.

Wall-Street.ro: Dar principala amenintare?

Bogdan Ion: Riscul zonei Euro nu a disparut, in ciuda uneri relaxari temporare. Conform studiului Ernst & Young Eurozone Forecast Winter 2012/2013 la sfarsitul anului trecut, viitorul apropiat al zonei euro arata ceva mai sigur decat era 12 luni mai devreme, insa criza este departe de a fi depasita. Germania are previzionata o rata de crestere redusa de 0.8% in 2013 si o medie de 1.6% pentru perioada 2014-2016. De aceea probabil ii va fi mai greu sa continue in rolul de „locomotiva” a zonei euro. Este putin probabil ca 2013 sa reprezinte un punct de inflexiune in evolutia economiei romanesti. Insa este esential ca ceea ce se va construi in 2013 sa aduca un impact major asupra urmatoarei perioade de programare care incepe in 2014.

Wall-Street.ro: Sa incheiem, totusi, pe un ton optimist. Care sunt principalele motive pentru care credeti ca Romania va fi mai antreprenoriala in urmatorii 5-10 ani?

Bogdan Ion: Antreprenoriatul incepe sa fie perceput ca o optiune viabila de cariera si dezvoltare. Din ce in ce mai multi tineri dau curs dorintei lor de auto-implinire si posibilitatii de a-si pune in practica propriile idei. Acest lucru este sustinut atat de studiile realizate in Romania cat si de cele derulate la nivel european. Mai mult, in ultimii trei ani imaginea pozitiva a antreprenorilor, a avut un impact pozitiv, iar aceasta tendinta va continua.

Educatia are un rol esential in schimbarea prejudecatilor culturale si incurajarea unui ecosistem antreprenorial mai puternic. Sistemul de invatamant romanesc si alte parti interesate depun eforturi pentru incurajarea atitudinilor antreprenoriale si modificarea reflexelor culturale din Romania, insa eforturile ar trebui continuate si intensificate. Spuneam recent ca antreprenorii se nasc, dar se si cresc. Astfel, este notabila preocuparea multor antrepenori de succes de a se implica in cresterea tinerilor generatii de antreprenori. Apar din ce in ce mai multe initiative si organizatii prin care se face un anumit transfer de know-how, iar o preocupare la fel de importanta este coordonarea lor pentru a genera un impact cat mai bun si pentru cat mai multi tineri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri