"Dialogul dintre decidentii politici si consultantii financiari este foarte important, deoarece in ultimii sapte ani de zile am vazut ca ne lovim de un zid. Singura data cand noi, consultantii, am simtit ca suntem ascultati a fost atunci cand s-a scris acest Cod Fiscal in vara anului 2003", a declarat Gabriel Sincu (foto), Partner, Head of Tax & Outsourcing Mazars.
"Tot ce s-a intamplat ulterior nu a fost decat un dialog de fatada. Am scris carti intregi de sugestii si propuneri care au fost tratate cu indiferenta. Avem, insa, sperante ca in urmatoarea perioada un grup de lucru se va forma, iar vocea oamenilor de business va fi in sfarsit ascultata", a spus reprezentnatul Mazars.

Declaratiile au fost realizate la evenimentul "Fiscal 2013", organizat de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG.

"Ce ne dorim de la fiscalitate? In primul rand, restructurarea a ceea ce inseamna castiguri de capital care sunt amestecate in prezent. Sunt anumite diferente care uneori dau nastere la discrepante si lucrurie anormale. Aceeasi tranzactie este tratata diferit la fiecare caz. Ca urmare, ar trebui sa existe o diferentiere a castigurilor de capital, adica intre dividende, diferente de cursa valutar, tranzactii imobiliare, imobilizari", a adugat Gabriel Sincu.

Reprezentantul Mazars a punctat, de asemenea, necesitatea acoperirii pierderilor din profituri trecute si deductibilitatea integrala a provizioanelor.

Cat despre problema holdingurilor, Sincu a precizat ca mediul de afaceri si consultantii "se lupta de 5-6 ani de zile cu autoritatile sa accepte conceptul de holding, care nu face altceva decat sa gestioneze niste bani care sunt pusi in slujba anumitor investitii. In tarile unde exista holdinguri, castigurile din investitii intra-holding sunt scutite de impozit. Acei bani au fost obtinuti de antreprenorul respectiv, au fost deja impozitati si incurajazeaza activitatea din sectorul respectiv. Castigul de capital, atata vreme cat ramane in holding, ar trebui sa fie scutit de impozit".

In opinia sa, "antreprenorii ar trebui incurajati sa tina banii in tara si sa nu isi mute afacerile in Cipru sau in alta tara. Pe langa faptul ca am putea incuraja astfel de investitii, s-a putea dezvolta o serie de servicii adiacente pentru holdinguri, care ar putea ajuta economia romaneasca sa faca un pas inainte.




Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri